top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Zihin Haritalama


Ne zaman yeni bir çalışmaya başlayacak olsam, kavramların çokluğu ve ilişki ağının zihnimde yarattığı karmaşaya dair hep bir anksiyete yaşarım…


Kafamdaki düşünceleri eskiden A3 formatında büyük kağıtlara dökerdim, son yıllarda ise teknolojinin nimetlerinden faydalanıp dijital board’lara döküyorum.


Fikirleri görselleştirmek, aralarındaki bağları görmeme ve korelasyonları daha iyi fark etmeme imkân veriyor. Ayrıca parçalar arasında kaybolmadan, yeni fikirler de üretebiliyorum.


Design Thinking çalışmalarında da sıkça kullandığımız metotlardan olan “mind mapping” ile ilgili küçük bir tüyo vermeye çalışacağım. Ben bunu öğrendiğimde büyük bir aydınlanma yaşamıştım… Umarım sizler çoktan kullanmaya başlamışsınızdır bile!


Mind mapping yönteminde genelde insanlar ana konseptin ortada olduğu ve oradan farklı dalların içeriden dışarıya doğru çıktığı bir yapıda ilerleyerek fikir üretme yolunu tercih ederler. Bir fikir ya da durumla ilgili tüm bileşenleri masaya yatırmak ve analizi yapmak için harika bir yol. Ayrıca beyin fırtınası için de oldukça güzel bir başlangıç. Buna “Sistem Haritalama” diyoruz.


Ben size başka bir mind mapping yönteminden daha bahsedeceğim. İsmi “Kavram Haritalama”. Bu yöntemde, sistem haritalama çalışmasını tamamladıktan sonra süreçle ilgili kavramlar üzerinden sistemin parçalarını birbirleri ile ilişkilendiriyoruz. Her bir başlık kendi başına kalmaktan ziyade, belirli konseptler çerçevesinde başka başlıklar ile linklenerek sürecin bütünün yaşayan hali ortaya çıkıyor.


Görselde sizlere fikir vermesi açısından iki haritalama metodunun da çizimini paylaşıyorum.


Fikirleri görünür kılmanın yeterli kalmadığı durumlarda, parçaların birbirleri ile ilişkilerini göstermek ve belirli kavramlar üzerinden bunu sağlamak; doğru fikirlerin üretilmesinde oldukça kritik.


İlk aşamadan sonra biraz daha üzerine gidip (belki daha fazla zamanınızı alacak ancak), süreci derinlemesine incelemek değer yaratacaktır…

Comments


bottom of page