top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Kurum içi projelerde büyük hata: Varsayımlar!


🔥 Varsayımlar bana hep ateşten gömlek gibi görünür...


Doğru noktada kullanıldığında projelerde bizleri harika noktalara götürebildiği gibi; yanlış kullanıldığında ise büyük zararlar verebilir. İnsanlar çoğu zaman söylemlerinin varsayıma dayandığının bile farkında değildirler. Kurum içinde gerçekleştirilen çoğu başarısız proje girişimi, özünde işte bu sebepten ötürü fail eder...


🏹 İnsan odaklı problem çözme yaklaşımında, işe başladığımız ilk nokta işte burasıdır! Problemi tanımlarken bildiklerimizi, bildiğimizi sandıklarımızı ve bilmemiz gerekenleri masaya yatırırız... İster uzun soluklu projeler olsun, ister quick win projeleri olsun her zaman amaç, doğru bilgiyi elde etmek ve bunu hayata geçirmektir. Burada da ilk adım, bilgiyi sorgulamaktan geçer.


Kurum içi projelerde genellikle kanıksanan durumlar vardır. Çok fazla sebebi ve türü olabileceği gibi hepsinin ortak noktası, insanları harekete geçirmekten alıkoymalarıdır. Birkaç örnek vermek gerekirse:


• Daha önceden denenmiş ancak başarılamamış durumlar


• Kulaktan kulağa gelişen ancak orijini bilinmeyen söylentiler


• Tepe yönetimin yanlış anlaşılmış söylemleri


• Müşterilere dair edinilen hissi kanıksamalar


• ...


🚀 Doğru soruyu sormak, doğru bilgiye götürür. İnsan odaklı çalışmalarımızın tümünde ortak amacımız, doğru insan odaklı soruyu sorabilmektir...


Varsayımlarımızı, bizlere doğru ve işe yarar bilginin ne olduğunu bulmak konusunda birer kılavuz olarak kullanabildiğimizde faydalı sonuçlara da yaklaşmış oluruz. Varsayımları gözden geçirmek için şu üç soruyu kendimize sorabiliriz:


1️⃣ Neleri biliyoruz?


Bu sorunun amacı, sahada karşılığı bulunan ve doğruluğundan veriler ile emin olduğumuz bilgileri tanımlamaktır. Her türlü veri değerlendirmeye alınabilir. Yeter ki üzerinde tartışma bulunmayacak kadar net olsun...


2️⃣ Neleri bildiğimizi var sayıyoruz?


Burada emin olunması gereken durum, doğruluğu veya yanlışlığı kanıksanmış ancak somut olarak ispatlanmamış yargıları tespit etmektir. İnsan odaklı yaklaşımların tümünde kendimizi hedef kitlenin yerine koyma eğilimimiz vardır ve kendi düşüncelerimizi de hedef kitlenin düşünceleri ile örtüştürmeye meyil ederiz. İşte hatalar silsilesinin ilk basamağı burada başlar.


3️⃣ Neleri bilmemiz gerek?


Varsayımlarımızı ortadan kaldırmak ve yerine bilgiyi koymak için onları doğru tanımlamak zorundayız. Bu soruda, tam olarak amacımız, projemizin ilerlemesini sağlamak için mevcut durumda ne gibi bilgilere ihtiyaç duyduğumuzu ve bunları nasıl elde edeceğimizi tanımlamak olmalıdır.


Özetleyecek olursak varsayımlarınızın kurum içi projelerinizi baltalamasına izin vermeden, nötr bir şekilde onları masaya yatırmak önemlidir. Doğru soruya ve doğru bilgiye ancak doğru sorgulamaları gerçekleştirerek ulaşabilirsiniz.

Comments


bottom of page