top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Startup'lardan Öğrendiğim 10 Ders



🚀 Startup’lardan hayata dair çok şey öğrenebiliriz…


Hem bireysel anlamda, hem ekip çalışmasında, hem de bir görevi yerine getirirken başarılı olmak adına harika örnekler bulabiliriz!


Bir süredir çeşitli oluşumlarda veya oluşumlardan bağımsız olarak farklı bağlamlarda startup’larla çalışmalar gerçekleştiriyorum. Bunların içerisinde bana öğrenme çıktısı olarak dönen başlıkları sizler için topladım.


1️⃣ Doğru ekosistemin önemi: Bize katkı sunmayan ortam ve bağlamlardan uzak durulmalı. İçinde bulunduğumuz ortam ve vakit geçirdiğimiz insanların kararlarımızı vermede ne kadar önemli olduğunu fark ettiğimizde her şey farklılaşıyor.


2️⃣ Başarısızlığı hoş görmek: İlk seferde doğruya ulaşmak yanılgısı bizi harekete geçmekten alıkoyar. Kendimize başarısız olmak için alan tanımalıyız.


3️⃣ Müşteriye odaklanmak: Ortaya koyduğumuz ürün önemlidir! Ancak daha da önemli olan şey ürünün çözdüğü problemi doğru anlamak ve buna çözüm geliştirmektir. Bunu da müşteriye odaklanmadan gerçekleştiremeyiz.


4️⃣ Farklı durumlar, farklı yönetim yaklaşımları gerektirir: Her zorluğu aynı bakış açısı ve araçlar ile aşamayız. Sürekli yeni yöntemler öğrenmeli ve gerekli bağlamlarda öğrendiğimiz yaklaşımları işe koşmalıyız.


5️⃣ Ekip çalışması dinamikleri: Hiçbir ekip birden bire iyi sonuç üretecek becerileri sergileyemez. Önce ortak zorluklara ortak çözümler geliştirmemiz ve birbirimize güvenmemiz gerekir. Bu da ancak doğru yaklaşımların ödüllendirilmesi, yanlışların açıklıkla eleştirilmesi ile mümkün olabilir.


6️⃣ Radikal kararları hızlı alabilmek: Yanlışta ısrarcı olduğumuz birçok durumla karşılaşmışızdır. Bu durumların çoğu, önceden bilinmesine rağmen farklı sebeplerden ötürü yanlıştan dönememekten kaynaklanır. Sakin bir enerji ile radikal olmaktan korkmamalıyız.


7️⃣ Öğrenmeye odaklanmak: Her gün yeni şeyler öğreniriz. Burada mesele, öğrenmeyi şansa bırakmadan odaklı bir çalışma ile gerçekleştirebilmektir. Neyi öğreneceğinize karar veremiyorsanız; öğrendiklerinizden de faydalanamazsınız.


8️⃣ Gerçek değeri ölçmek: Her türlü işimizde bizi başarılı gösteren metrikleri izlemeyi çok seviyoruz. Ancak önemli olan bize başarıyı getirecek metrikleri ölçümleyebilmektir. Biraz sıkıcı gelse de bu alanlardaki ölçüm çalışmalarına odaklanmak gereklidir.


9️⃣ Network geliştirmeye yatırım yapmak: Kendi başına büyüyen hiçbir girişim yoktur. Doğru yatırımcı, mentor ya da ortaklar, sizi kendi potansiyelinizin üzerine taşır. Çekingenliği bir kenara bırakıp bugünden işe koyulmak gerekli!


🔟 İş ve eğlencenin bir arada var olması: Belki de en çok zorlandığımız alan burasıdır. Neden eğlenemiyoruz ya da eğlenirken kendimizi suçlu hissediyoruz? Başarıların getirdiği keyif ve keyifli bir ortamın sağladığı eğlence bizlere harika bir hayat vadeder.


Bunları çoğaltmak tabi ki mümkün ancak ben öncelikle aklıma gelenleri paylaştım. Sizler de kendi düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirseniz hep beraber değerlendirebiliriz.


Comments


bottom of page