top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Startup Sürecinde Sıkça Düşülen 4 Hata



Startup’lara dair en büyük yanılgılarımızdan biri startup'ların, büyük firmaların birer küçük versiyonları olduğunu sanmamızdır.


Özellikle kurumsal bir firmanın çatısı altında çalışan girişimciler, kendi startup süreçlerine giriştiklerinde, öncelikle kendilerine fiziksel olarak çalışabilecekleri bir ofis ve alışkın oldukları iş süreçleri ile donanmış bir meşguliyet ortamı yaratma eğilimindedirler.


Bu süreci birinci elden deneyimlemiş ve zararlarını sonradan çok net görmüş biri olarak söylüyorum!


Büyük bir şirket yönetir gibi ele alındıklarında, sahip olmaları gereken çevik yaklaşımdan uzaklaşarak, doğru iş modelini bulmakta zorluk yaşarlar.


Aşağıda sizler için startup’ların büyük şirketlerden farklarını sıralamaya çalıştım. Umuyorum faydalı olacaktır. Maddeler tabi ki bunlarla sınırlı değil, sizler de yorumlar 👇🏼 kısmında kendinizce farkları paylaşırsanız, ortak değerimiz artarak devam edebilir…


1. Büyük “Master Plan” lara ihtiyaç duymazlar: Büyük şirketler gerek anlaşmaları gereği gerekse finans yönetimi gereği önlerindeki 3-5 hatta 10 yıla dair öngörülerde bulunmak zorundadırlar. Startup’larda ise durum pek bu şekilde değildir. Büyük ve detaylı Master Plan’lar yapmak bir startup için zaman kaybıdır. Tabi bu bir vizyona sahip olmayacağınız anlamına gelmez…


2. Başarısızlıktan başarısızlığa koşarlar: Büyük firmaların ellerinde farklı güçler bulunur… Bunların başında pazara yön verme, detaylı analizler yapmak ve yeni pazarlar yaratmak gelir. Startup’lar doğru iş modelini bulana dek, birçok noktada müşterileri ile testler yapmak ve yanılgılarından öğrenerek adım adım ilerlemek zorundadırlar.


3. Büyük firmalar bir iş modelini yönetirler, startup’lar ise bir iş modeli ararlar: Büyük firmalar, yıllar içerisinde oturtulmuş bir iş modeli ile ilerlerler. Bu iş modeli (inovatif olma zorunluluğu olmamakla beraber) zaman içerisinde geliştirilmiş ve getiri sağlayan bir modeldir. Startup’lar ise belirsizlik koşullarında inovatif, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir iş modelleri bulmak zorundadırlar. Tüm çalışmalarını bu modeli bulmak ve geliştirmek üzerine gerçekleştirirler.


4. Departmanlaşmış bir işgücü yapısı bulunmaz: Büyük firmalarda çalışanların profesyonel becerilerinden maksimum düzeyde faydalanmaya dair bir departman kurgusu bulunur. Herkes kendi sürecinde en iyiyi hedefler. Startup’larda departman yapısı yoktur. Eğer şanslı iseniz bazı işlerinizi taşere edebilirsiniz ancak günün sonunda tüm operasyonel ve yönetsel süreçlerden sizler sorumlu olursunuz.


Önemli olan belirsizliği kucaklamak ve bu belirsizlik içerisinde o anki duruma ve hedefe en uygun olan yaklaşımları benimsemektir.


Tecrübelerime göre bu belirsizlikle mücadele durumu her ne kadar endişe verici olsa da, zamanla garip bir hazza dönüşüyor 😅



Comments


bottom of page