top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Projelerinizi başarıya götürecek 10 tavsiye



Projelerden sıkılmadık mı?


Kendi adıma çok net söyleyebilirim ki geleneksel anlamda ele alınan ve nereye vardığı bilinmeyen projeleri daha kariyerimdeki ilk günden itibaren sıkıcı bulmuşumdur. Ancak bunları iş dünyasının bir angaryası olarak kabul edip yıllarca sırtımda taşımışlığım da oldu...


Gerek kurum içi projelerde gerekse #startup mentorluklarımda izlediğim ve kazandırmaya çalıştığım yaklaşımlarla bu alışkanlıkları sorgulatmaya ve hızlı sonuçlar almaya çalışıyorum...


#DesignThinking ve #LeanStartup gibi yaklaşımların kültürümüzle örtüştüğü çok fazla nokta var. En başında ise, geleneksel proje yaklaşımlarından kurtulmak ve mindset değişikliği elde etmek bulunuyor.


Başarılı projeler için önerilerimi aşağıda sıraladım. Sizleri de yorumlar kısmına👇🏼 bekliyorum...


1️⃣ Değere odaklanın: Çözmeye çalıştığınız problemin insan hayatında ne gibi bir değer yarattığını doğru tanımlayın ve bunun gerçekte ne gibi bir karşılığının olduğunu sahada araştırın.


2️⃣ İnsanı hedef alın: Ürüne ya da hizmete değil, insana odaklanın ve insan açısından değer yaratmayı sürecinizin her aşamasında hedef edinin. İnsanların dile getirmedikleri ihtiyaçlarını bulmaya çalışın.


3️⃣ Varsayımlarınızdan kurtulun: Bilginizi doğru sınıflandırın. Neyi bildiğinizi ve neyi varsaydığınızı tanımlayın ve bu tanımlamaları sahada sınayın. Müşteriyi anlamak, sadece kendinizi onun yerine koymaya çalışmakla mümkün olmuyor.


4️⃣ Bir seferde bir adım ilerleyin: Devasa hedefleriniz olabilir ancak bunları "gerçekten" küçük parçalara bölün. Varmak istediğiniz yer, varmanız gereken yer olmayabilir. Adım adım doğru yolu bulun!


5️⃣ Fikir alın, karar verin: Çok fazla fikir almaktan korkmayın, sadece aldığınız fikirleri doğru kategorize ederek neyin üzerine gideceğinize karar verin. İnsanlara ya da kendinize değil verilere güvenin!


6️⃣ Soruları mantıkla sorun, cevapları veri ile verin: Mantık yürüterek doğruları bulduğunuzu var saymayın, çıkarımlarınıza gereğinden fazla ehemniyet vermeyin. Mantığınızı yalnızca doğru soru sormak için kullanın.


7️⃣ Ortak akıldan faydalanın: Farklı beceri ve departmanlardan kişilerle projenizin gerektirdiği ölçüde birlikte çalışın. Ne fazla, ne az!


8️⃣ Kaynak bulmak konusunda yaratıcı olun: İhtiyaçlarınızı doğru tanımlamanız önemlidir. Projenize olan etkisini izole edebilirseniz, en doğru karşılama metoduna da yaklaşmış olursunuz. Geleneksel kalıplardan çıkarak ikili ilişkilerinize güvenin.


9️⃣ Önce kültürü anlayın: Kültür, stratejiyi kahvaltıda yer! Zeminde kuruluşların kültürü ile örtüşmeyen hiçbir yaklaşım, strateji veya taktikler ile hayatta kalamaz. Kültürü anlamak için mesai harcayın.


🔟 Sahadan kopmayın: Çalışmalarınızın %80'ini sahada denemelere veya görüşmelere ayırın. #Gemba size hiçbir platformun vermediği veriyi sağlayacaktır. Yeter ki almaya odaklanın...


Kommentit


bottom of page