top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Başarılı Projeler İçin 10 Beceri


🤔 Sizce de günlük işlerimiz ile projelerimiz çokça iç içe geçmiş durumda değil mi?


Hatta her işimize birer proje şeklinde yaklaşmamız gerektiğini hissetmiyor muyuz?


Ya da şöyle soralım: Biz neye odaklanalım da projelerimizi daha az eforla daha fazla sonuç üretir hale getirelim? 💎


Hayatı projelerle geçmiş ve 6Sigma'dan Design Thinking'e kadar farklı proje yönetim yaklaşımlarını deneyimlemiş biri olarak söyleyebilirim ki; dönüp dolaşıp tıkandığımız yer, her zaman softskills dediğimiz becerilerde oluyor.


Bunlar üzerine çokça kafa yoruyorum ve öncelikli olarak geliştirilmesi gereken 10 beceriyi sizler için derledim. Sizler de yorumlar 👇🏻 kısmında kendi düşüncelerinizi paylaşabilirseniz birlikte değerlendirmiş olabiliriz…


1️⃣ Derin Empati: Projenin çözmeyi hedeflediği problemin odağındaki insanlara dair derin anlayış geliştirme ve içgörüler elde edebilmek.


2️⃣ Önceliklendirme: Problemlerde ve fikirlerde önceliklendirme yapabilme, “idare eder” veya “gayet iyi” olan yerine “hedefe en hızlı götüren”lere odaklanabilmek.


3️⃣ Problem / Challenge Tasarımı: Problemi tanımlamaktan ziyade, problemi tasarlamak. Problemlerin altını dolduracak ön çalışmaları gerçekleştirebilmek.


4️⃣ Saha Mülakatları: İnsanlara temas edebilmek ve gerçek ihtiyaçları anlamayı sağlayacak şekilde sonuç odaklı görüşmeler gerçekleştirebilmek.


5️⃣ Birlikte Fikir Geliştirme: Ekip olarak toplantılarda “sesli düşünüyorum” goygoyunu bir kenara bırakarak sistematik olarak birlikte çözüme odaklanabilmek.


6️⃣ Geribildirim ve Eleştiri: İki yönlü olarak geribildirime önem vermek; nötr eleştiri “critic” verebilmek ve alabilmek; riskleri planlamak.


7️⃣ Prototipleme ve Validasyon: Başarısızlıklardan öğrenmeyi şansa bırakmamak, ürüne veya fikre aşık olmadan ilerleyebilmek.


8️⃣ Paydaş Yönetimi: Farklı insanların projeye katkılarını maksimize edecek iletişim ve proje değer önerisi tasarımlarını gerçekleştirebilmek.


9️⃣ Hikayeleştirme: Paydaş yönetiminde vurgulanmak istenene değil; paydaşların duymak isteyeceği konulara odaklanmak ve etkili sunumlar gerçekleştirebilmek.


🔟 Müzakere: Sadece “alma” üzerine değil; planlı ve gerçekçi bir şekilde “verme”ye de odaklanabilmek. Karşılıklı faydayı gözetebilmek.


🚀 Dolayısıyla vardığımız noktada, “Proje Yönetimi”nin çok farklı soft skill’in bir arada çalışması gereken ve ancak bazı araçlar kullanılarak başarıya ulaşabilecek bir süreç olduğunun farkında olmak gereklidir.


Büyüklüğü veya kısıtları fark etmeksizin, boşa kürek çekmeye razı olunmaması gereken bir yaklaşım olduğunu vurgulamak isterim.



Comentários


bottom of page