top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Çözüme Değil, Probleme Odaklanmak



Ekipler halinde çalışmakta neden bu kadar zorlanıyoruz?


Üniversite yıllarımdan beri üzerine kafa yorduğum bir konu olduğunu söyleyebilirim.


Başarılı ekip çalışmaları tabi ki var ancak ben kendi gözlemlerimden hareketle bu işi genel olarak pek de beceremediğimizi gözlemliyorum.


Ekiplerin geneline hakim bir güvensizlik ve hizalanma problemleri ile bitiş tarihine yakın zamanda kimsenin içine sinmeyen çözümler üretmeye çalışıyoruz…


Bu da ekip çalışmalarına olan inancımızı zedeliyor.


Peki en son ne zaman bir ekiple başarılı çalışmalar ürettiğinizi hatırlıyor musunuz? İlla ki işten örneklendirmek zorunda değilsiniz.


Son zamanlarda bu soruyu çok fazla kişiye sordum. Aldığım cevaplar genelde lise ya da üniversite yıllarındaki arkadaşları ile gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnekler şeklinde oldu…


Bu durumun altında ortak problemlere sahip olmak yatıyor. Benzer kaygı düzeylerine, benzer problemleri yaşayarak ulaşıyoruz. Örneğin lise arkadaşlarımızın hepsi bir üniversite sınavı stresi altında bir araya geliyorlardı. Bu da bizleri birbirimize daha da yakınlaştırıyordu.


Bir başka soru: Aynı departmanda yıllardır yan yana çalışan insanlar ile de başarılı ve eğlenceli ekip çalışmaları ortaya çıkarmak mümkün müdür?


Cevabı evet!


Ekiplerle gerçekleştirdiğim DesignThinking çalışmalarında gözlemlediğim en önemli nokta, ekiplerin problemi derinlemesine anlamaya başlamasıyla birlikte, daha iyi bir ekip olması arasında sıkı bir korelasyon var.


Ekipler problemi ne kadar iyi anlıyorsa o kadar iyi birer ekip olma yolunda ilerliyorlar.


Problemin yarattığı ortak anksiyete, insanları birbirlerine daha da yakınlaştırıyor.


Bu zamana kadar genel olarak probleme değil de doğrudan sonuca odaklanan ekipler ile çalışmalar gerçekleştirdiğimizden; ekiplerimizin de aynı duyguları aynı bağlamlarda hissetmeleri sağlayamadık.


Herkes, kendi gündemi ve kendi öncelikleri çerçevesinde sonuca ulaşmaya çalıştığında maalesef ortaya ekip çalışması değil, tam bir karmaşa çıkıyor.


Bu karmaşa içerisinde insanlar, kendilerini merkeze alarak sonuçta “görünen” en büyük katkıyı üretmeye odaklanıyorlar.


Bunun yerine doğru bir “Challenge” ile başlayan bir ekip çalışması; insanları sonuç yerine problemde hizalayacağından, ekip içerisindeki heyecanı ve proaktiviteyi tetikleyecektir.


Onlarca ekipte bu motivasyon artışını ve bunun sonucunda harika sonuçlar alındığına şahit olmuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki; ekip çalışmalarını kurguladığınız nokta, başarıya ulaşacağınız yolun da önemli bir göstergesidir.


Comments


bottom of page