top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Nasıl Bir Startup?




Kendinizle tanıştınız mı?


Genellikle yıllar içerisinde geliştirdiğimiz birtakım önyargılar ya da bize ait olmayan istek ve beklentilerle hayatımızı sürdürürüz. Bunların bize ait olmadığını anladığımızda ise hiçbir şey eskisi gibi olmaz…


Tam da bu noktada artık “0” (sıfır) noktasındayızdır! Bu noktadan sonra atacağımız her bir adım, geleceğimizi kendi eksenimizde şekillendirmeye hizmet edecektir.


Çalışma alanım gereği sık sık farklı insanlardan “nasıl bir girişimde bulunacağımı bilmiyorum” ya da “bir şeyler yapmak istiyorum ancak ne yapacağıma karar veremiyorum” gibi söylemler duyarım. Hatta bazıları “ne yapalım?” diye doğrudan bana bile sorabiliyorlar… Bu söylemlere ilk başlarda biraz sinirlenmiş olsam da artık girişimci adaylarının kendilerine doğru yolculuklarının başlaması için harika birer fırsat gözüyle bakıyorum.


💎 Bence bir girişimin başlaması gereken nokta, kişinin kendiyle tanışmasıdır 🤝.


Kendimizi aşağıda açıkladığım 4 alanda iyi tanıdığımıza emin olursak; gerçekleştireceğimiz girişimin de bizleri başarıya ulaştırarak, mutlu edeceğinden emin olabiliriz. Bu alanlara kısaca değinecek olursak:


1. Kişiliğimiz: Nasıl bir insanız? İçe kapanık mı yoksa dışa dönük mü? Şüpheci miyiz yoksa girişken mi? Kendimizi nasıl davrandığımızda iyi hissediyoruz? Nasıl bir çevre bizi mutlu ediyor?


2. Beklentilerimiz: Hepimizin hayata dair beklentileri var! Bu beklentiler hangi alanda şekilleniyor? Aile mi? Para mı? Prestij mi? Ya da bunların karışımı mı?


3. Beceri ve yeteneklerimiz: Hayatımız boyunca doğrudan ve dolaylı yollardan ne gibi beceriler edindik? Kendimizi hangi alanlarda yetenekli görüyoruz? Eğitim ve profesyonel yaşantılarımız bizlere neler kattı?


4. İlgi duyduğumuz alanlar: Nelerden hoşlanırız? Ne yapmak bize iyi gelir? Boş vakitlerimizi nelerle değerlendirmek isteriz?


Bu alanları her zaman tanımlamak kolay olmayabilir. Öncelikle bu durumun ciddiyetinin farkına varmamız gerek. Hele ki bir girişimin öncesinde, hayatımızın belki de kalanını etkileyecek büyük adımlar öncesinde daha da fazla irdelemek gerekebilir…


Girişimcilikte başarı:


👑 Kişiliğiniz ile paralel bir çalışma yaklaşımı,

🚀 Beklentileriniz ile örtüşen bir vizyon,

💪🏼 Yetkinlikleriniz ile ulaşabileceğiniz bir hedef,

🐜 İlgi alanlarınız çerçevesinde değer yaratmaya talip olduğunuz bir iş modeli ile gelir.


Bu 4 maddeden her biri ayrı bir dinamo olarak düşünülebilir!


Sadece birinde bile bir uyuşmazlık yaşamanız, kendi içinizde çatışmalara sebep olabileceği gibi, başarıya giden yolda da sizi engelleyebilir.


Öncelikle bu açılardan kendimizi ne kadar iyi tanırsak, en başta sorduğumuz sorulara da o ölçüde ayakları yere sağlam basan yanıtlar verebiliriz.


Bence başlanması gereken yer “0” noktası! Yani insanın kendi ile tanışmasıdır…

Comments


bottom of page