top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

MVP (Minimum Viable Product) Nedir?



MVP kavramını tanımlarken genel olarak “yapılabilir en küçük ürün” ya da “en temel prototip” şeklinde ifade edildiğine rastlamışsınızdır. Bana kalırsa bu iki tanım da doğru değil!


Yapılabilir en küçük ürün, içerik açısından yetersiz kalırken; en temel prototip ise çizilen çerçeve açısından yetersiz kalıyor.


MVP yani Minimum Viable Product teriminini tanımlarken “viable” kelimesini doğru anlamak gerekiyor. Türkçe’ye bu tanım çerçevesinde “yapılabilir” olarak çevrilen bu terim aslında “yaşayabilir, kendi kendine hayatını devam ettirebilir” anlamını taşıyor. Zaten kökü Latince hayat anlamına gelen “vita” kelimesi…


Yani özü itibariyle MVP’yi, çözmeye çalıştığınız problemin en öz basamağına çözüm sunan ve kendi başına hayatını devam ettirme yeteneğine sahip olan en küçük ürün olarak ifade edebiliriz.


Önemli olan sadece yapılabilir olması ya da minimum olması değil; bu özellikler ile birlikte, problemin özüne odaklanması ve minimum eforla gerçekleştirilebilir olmasıdır.


MVP, hızlı bir şekilde fikrinizin gerçek hayatta bir karşılığının olup olmadığını anlamanızı sağlar ve bu aşamada size para kazandırabilir. Bu açıdan da prototipten ayrılır.


Fikrin erken aşamada test edilmesi, hem emeğin hem de diğer kaynakların boşa gitmesinin önüne geçer!


Her zaman söylediğim gibi:


Varsayımlar ve akıl yürütmeler sizi bilgiye değil, doğru sorulara götürüyorsa işe yarar. Bilgiye yalnızca deneyler ile ulaşabilirsiniz...

Comments


bottom of page