top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

MVP Nasıl Oluşturulur?



Ne kadar hızlı öğrenirsiniz?


Aslına bakacak olursak, LeanStartup bu soru üzerine kurulu bir yaklaşım. Bu soruya verdiğiniz başarılı cevap ölçüsünde projelerinizde ya da girişimlerinizde başarılı olursunuz.


Neyi öğrenmek istediğinize karar verip, öğrendiğinizi nasıl anlayacağınıza dair ölçüm metotları planlayıp, bu öğrenmeyi size sağlayacak enstrümanı tasarlama işine kısaca MVP diyoruz.


Yap-Ölç-Öğren döngüsünü MVP üzerinden yani “ürünün temel özelliklerini taşıyan ve kendi başına var olabilen en basit veya temel hali” üzerinden işletiyoruz.


MVP ile ilgili çok şey söylenip yazılıyor ancak ben bugün sizlere MVP’lerinizi tasarlarken size “hız” kazandıracak bir ipucu vermek istiyorum.


MVP tasarımında temel 3 parametremiz var. Bunlar:


🚀 Hız

💰 Maliyet

👑 İyilik


Bu 3 parametreyi dengeli bir şekilde kurgulayarak, en kısa yoldan öğrenme sürecini gerçekleştirebilirsiniz. Tabi dengeyi tutturamadığımız durumlarda şu problemlerle karşılaşırız:


1. Hızlı ve iyi bir MVP elde etmek istiyorsanız; karşınıza çıkacak yüksek maliyetlere göğüs germeniz gerekebilecektir. Bu durumda ileri safhalardaki MVP’ler için yeterli bütçeniz kalmayabilir.


2. Hızlı ve ucuz bir MVP elde etmek istiyorsanız; kaliteden ödün vermek zorunda kalabilirsiniz. Doğru kaliteyi sağlayamazsanız MVP’niz müşteri nezdinde beklediğiniz değeri görmeyebilir.


3. Ucuz ve iyi bir MVP elde etmek istiyorsanız; bu sefer de MVP’nizin en düşük özelliklerini hayata geçirebilecek bir kombinasyonu zorluyorsunuz demektir. Bu da size etkili bir öğrenme deneyimi sağlamakta yetersiz kalacaktır.


MVP’niz bu 3 temel parametrenin tam orta noktasında konumlandırılmak zorundadır. Hızlı bir şekilde gerçekleşmeli, iyi bir şekilde nihai ürününüzü temsil edebilmeli ve düşük bir maliyetle hayata geçirilebilmelidir.


Peki bunca parametreyi nasıl bir araya getireceğiz diye bir soru aklınıza geliyorsa, bu noktada da şunu hatırlayalım: Talip olduğunuz şey sizi inovasyona götürüyor, hayatınızda bu konuda hiçbir zaman yeterli kaynağa sahip olmayacaksınız… Yaratıcılığımızı konuşturmanın zamanı tam da bu nokta değil ise neresidir?


Bu arada ufak bir not: MVP ile DesignThinking süreçlerinde kullandığımız “prototip” uygulamasını birbirine karıştırmamak gerek! Bu konuyu anlatan bir yazıyı da yakında yazacağım…


Comentários


bottom of page