top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

MVP Deney Matrisi



Her durum, kendi bağlamında anlamlıdır!


Durumları, bağlamından kopararak anlamaya çalışmak doğru sonuç vermez.


İş hayatında da bu durum geçerlidir. Bazen ilk bakışta başarısızlık gibi görünen bir durum; kendi bağlamını incelediğimizde (hatta bu bağlamı deneyimlediğimizde) bize başarıymış gibi gelebilir…


Bağlamın içerisinde o duruma dair hikâyeyi bilmek, o durumun aslında belli zorluklarla mücadele etmiş olduğumuz anlamına geldiğini fark etmek; duruma dair bakış açımızı değiştirecektir.


Aynı şekilde, gereklilikler de bağlamsal olarak değerlendirilmelidir. Bir şeye olan ihtiyacın dozu; o şeyin bağlamı anlaşılmadan netleştirilemez.


İş hayatında problem çözmede ya da planlamada kullandığımız yöntemler de bu bağlamlar doğrultusunda değişiklik gösterir.


Bağlamına göre bir problemi basit bir uygulamayla çözebilirken; belirli durumlarda komplike araçlara ihtiyaç duyarız.


💡 Bugün sizlere MVP (minimum viable product) ile ilgili başka bir araçtan bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere MVP, LeanStartup yaklaşımının en önemli öğrenme araçlarından birisidir. Bu konuda detaya girmemekle beraber; tasarlayacağınız MVP’nin size doğru öğrenme çıktılarını sağlıyor olması gerekir.


Normalde “Yap-Ölç-Öğren” döngüsüne hitap eden basit bir MVP kanvası işimizi görürken; bazı durumlarda (özellikle iyileştirme çalışmalarında) daha kompleks tasarımlara izin verecek bir kanvasa ihtiyaç duyabiliriz.


Bu noktada “MVP Experiment Canvas” olarak nitelendirdiğimiz kanvası kullanabiliriz!


MVP experiment canvas , yaygın olarak kullanılan MVP kanvasının ötesinde , süreci planlamaya dair daha detaylı adımlar atmaya izin verir.


Müşteri bağlılığından, değer önerisine, riskli varsayımlardan, öğrenme çıktılarına kadar birçok noktada tanımlamalarınızı doğru gerçekleştirebilmek adına kullanabileceğiniz kılavuz niteliğinde bir araç.


Klasik MVP kanvasında olmayan ve daha detaylı açıklamalar içeren bir yapıya sahip. Ayrıca doğrudan test mantığına hizmet ettiğinden de kullanım açısından etkili diyebiliriz.


Benim en sevdiğim özelliklerinden birisi ise, bu kanvası her bir test için ayrı ayrı kullanmanız durumunda, süreciniz ile ilgili ilerlemeyi adım adım da kayıt altına alarak bir deney arşivi oluşturabiliyor olmanızdır.


Zamanla bu test arşivinin önemi daha da iyi anlaşılıyor!


Son olarak normalde kullandığımız MVP kanvasının bu kanvasa göre en büyük avantajları şu şekilde özetlenebilir:


👑 Klasik kanvas:


🎯 Daha hızlı sonuç almaya ve uygulamaya izin veren bir yapıdadır

🎯 Kullanım yaklaşımınıza göre kompleksiteyi ortadan kaldırır

🎯 Hızlı ve doğru bir planlama yapmanıza imkân sağlar

🎯 Herkes tarafından da ilk görüşte anlaşılabilir bir niteliktedir.


👑 MVP Experiment Canvas ise, detaylı içgörüler edinmede oldukça faydalıdır.


Durumsal bağlamda hangisinin işinize yarayacağınıza bu kriterler doğrultusunda karar verebilirsiniz…


Detaylı bilgi için, themvpcanvas.com’a göz atabilirsiniz.


Comments


bottom of page