top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Startuplarda müşteri deneyimi ve inovasyon




Startup sürecinin başında hep sorduğum bir soru var:


Müşteri nezdinde yarattığınız değer nedir?


Aldığım cevap genellikle ürün özellikleri ya da hizmet boyutları oluyor maalesef… Farklı sorularla doğru noktaya yönlendirmem bazen gerçekten vakit alabiliyor…


Burada dikkat çekmeye çalıştığım ana nokta müşterilere ne gibi bir değer yaratmayı planladıkları yani değer önerisi tasarımları.


Bundan 20 yıl kadar geriye gidecek olursak, iyi bir hizmet sunmak, sağlam bir altyapı ile pazara girmek, yoğun pazarlama çalışmaları ve amansız bir PR süreci, girişimleri belirli bir noktaya getirebiliyordu. Bunun pek çok nedenini sıralayabiliriz ancak günümüze gelindiğinde işler demokratik bir şekilde değişti.


Artık internet ve diğer iletişim olanakları doğrultusunda hiç olmadığımız kadar demokratik bir piyasada kendimize yer bulmaya çalışıyoruz. Demokratik derken kast ettiğim konu şu:


1. Bilgi

2. Bağlantı

3. Bilgisayar gücü

4. Üretim yetenekleri

5. Dağıtım

6. Yetenek

7. …


Ve benzeri alanlarda herkes düşük bütçelerle ihtiyacı olduğu kadarını bulabiliyor. Artık inovatif bir ürün geliştirdiğinizde onu düşük maliyetlerle dünyanın herhangi bir yerinde üretebiliyor, ürettiğiniz ürünleri ise yine dünyanın öbür ucuna yollayabiliyorsunuz.


Demokratikleşen koşullar sonucunda iki önemli faktör ortaya çıkıyor. Bu iki faktör ise rekabetin ve geleceğin iki ana damarı niteliğinde. Bunlar:


1. Müşteri deneyimi: Geçmişteki rekabet unsurlarının demokratikleşmeye başlaması, sadece girişimciler açısından değil; aynı zamanda müşteriler açısından da demokratik bir alan haline geldi. Artık dünyanın farklı noktalarından ürün ya da hizmet satın almak çok kolay. Müşterileriniz havalı reklam kampanyalarına ya da onları zorladığınız ürünlere mecbur değiller ve istedikleri noktada kendilerine daha iyi deneyimler sunan rakiplerinize geçiş yapabiliyorlar.


2. İnovasyon: Artık temel koşullar açısından görece demokratik bir ortama geçildiği için eskiden sizi ön plana çıkaran “asset”leriniz artık görece işlevsiz. Burada olaylara fırsat gözünden bakmakta fayda var. Sürecin herhangi bir noktasında geliştireceğiniz inovatif bir yaklaşım; sizi zirveye taşıyabiliyor. Ayrıca dünyada alanınızda size destek olabilecek her türlü yeteneğe ve bilgiye de hızlı bir erişim imkanınız var.


Bana kalırsa bir startup’ın 0 (sıfır) noktası, ortaya çıkardığı “Değer önerisi”dir. İşe bu değer önerisine dair fikrini test ederek başlamalıdır. Gerçek bir ihtiyaca dair yakaladığı pattern’i farklı sorular ile geliştirerek nihai müşteri deneyim tasarımını tamamlamalıdır. Sonraki adım işte bu deneyimi sürekli iyileştirmek olmalıdır.


Amazon, Google ve Apple gibi dünyanın en büyük şirketlerinin müşteri odaklılık yaklaşımları ile ilgili çok şey söylendi; burada odaklanmamız gereken nokta: Müşteri deneyimi ve inovasyon arasında kurdukları başarılı köprülerdir! Gerçek başarı işte buradadır!

Comments


bottom of page