top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Mavi Yakalı Ekipler İle Design Thinking ve Lean Startup Uygulamak




Bilgi hiçbir koşulda ayağınıza gelmez. Gerçekten onu bulmak istiyorsanız, gidip olduğu yerden almanız gerekir.


Hemen her fırsatta gerçek bilginin GEMBA'da yani sahada olduğunu vurgularım. Tabi bununla beraber, bilgi bizi sahada mantar misali açıkta beklemez. Onu elde etmek için farklı yöntemler kullanmak zorundayız.


Bu yöntemlerden en etkilisi ise, zaten o bilgiye sahip olan saha çalışanları ile birlikte hareket etmektir. Bugüne kadar deneyimlediğim bütün üretim yaklaşımları; tüm çalışmaları “mavi yakalı” olarak tanımlanan saha çalışanları ile birlikte gerçekleştirmenin önemine dikkat çekiyor.


Not: Mavi yakalı kavramı benim her zaman büyük bir saygı ile yaklaştığım, yıllarca birlikte çalışmaktan büyük keyif aldığım ve işin gerçek sahipleri olarak gördüğüm değerli çalışma arkadaşlarımın genelini tanımladığı ve sektörde de en net bu şekilde bilindiği için kullandığım bir kavram. Yerine üretim çalışanları ya da fiziken çalışanlar gibi kavramları kullanmama sebebim de budur.


Peki Design Thinking ve Lean Startup gibi yaklaşımları mavi yakalı ekipler ile birlikte uygulamak konusunda nelere dikkat etmek gerekiyor? Biraz bu konudan bahsetmek istiyorum.


Öncelikle şunu söyleyebilirim ki işin özü itibari ile herhangi bir diğer gruptan çok da farklı bir dinamik olduğu söylenemez. Genel hatlarıyla süreç benzer işliyor.


Bununla beraber:


1. Çalışmanızın gerekçesini iyi açıklayın. Neden bu çalışmanın içerisinde olduklarını ve bu çalışmanın ne gibi bir değer yaratmasını beklediğinizi net ifadelerle belirtin.


2. Her bir tool için, kullanım öncesinde detaylı açıklamalar gerçekleştirin. Tool’lar, ilk defa karşılaşan kişiler için stresli olabilir. Mümkünse önden küçük bir deneme uygulaması ile işe başlayın.


3. Ekibin odağını doğru noktada tutun. Bazen ekipler, sizleri seslerini duyurmak için araç olarak görebiliyorlar. Burada konu ile ilgili şikayetleri dinlemek tabi ki önemli ancak iki noktaya dikkat etmek gerekiyor: İlki şikayetleri örnekler ile somutlaştırmalarını sağlamak; ikincisi ise, konu ile ilgili olmayan durumları net bir şekilde park etmek.


4. Zamanı doğru kullanın. Fiziksel olarak çalışmak başlı başına zorlayıcı bir deneyim. Her türlü mola, dinlenmek ve sosyalleşmek için oldukça kıymetli. Bu kültür içerisinde kişiler vakitlerinin boşa harcandığını düşünürlerse, sürece dair inançlarını kaybedebilirler.


5. Eleştiriye açık olun. Yöntem veya süreç ile ilgili gelen net geribildirimleri savunmacı bir yaklaşımla değil; nötr bir yaklaşımla kabul etmeye çalışın. O an için cevap vermekte zorlanıyorsanız, bir sonraki oturuma kadar konuyu düşünmek için müsade isteyebilirsiniz.


Bu maddeleri çoğaltmak tabi ki mümkün ancak zaman içerisinde kazandığınız tecrübe sizlere doğru yolu gösterecektir. İlk denemede mükemmel sonuçlar elde edemeseniz de bebek adımları ile varacağınız nokta sizi tatmin edecektir.


Comments


bottom of page