top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Lean Startup Nedir?



Lean Startup Nedir?


Kavramı ortaya atan Eric Ries’in tanımına göre Lean Startup: Bir startup’ı hızlı bir şekilde yaratmak ve başarıyla yönetmek için bilimsel yöntemleri kullanan bir yaklaşımdır.


90’lı yılların başlarından itibaren Silikon Vadisi nin yükselişiyle birlikte dünyada çok şey değişti. Günümüzde bu değişim her zamankinden daha hızlı olarak devam ediyor. İnsanların hayatlarına dokunan ve farklı deneyimler sunan yeni teknolojiler, bizlere farkı bir dünyanın da kapısını açmış oldu…


Bu değişimin dünyaya kazandırdığı bir diğer büyük değer ise, büyük şirketler ve dev organizasyonlar kadar, küçük girişimcilerin ve startup’ların da dünyayı değiştirme potansiyeline sahip olduğunun farkına varmak oldu.


Zaman içerisinde farklı girişimcilik yaklaşımları ve paradigmalarından bahsetmek mümkün olsa da bunların içerisinde dünyaca kabul gören en önemli yaklaşım Lean Startup oldu.


Farklı coğrafyalardan farklı akademisyen ve girişimcilerin de gelişimine katkı sunduğu Lean Startup, sürekli gelişen yapısıyla, bilimsel yaklaşımı kullanarak girişimcilere doğru ve sürdürülebilir iş modelini bulma konusunda yol gösteriyor.


Lean Startup Yaklaşımının 5 Prensibi:


1. Girişimciler her yerdedir


Girişimci olmak için illa bir garajda çalışmak zorunda değilsiniz. Lean Startup yaklaşımına göre herhangi bir işte çalışan herkes girişimci olabilir. Gerek kendi başına bir girişimi yönetiyor olsun, gerek bir kuruluşun çatısı altında görev yapıyor olsun, herkes Lean Startup yaklaşımı ile başarıyı yakalayabilir.


2. Girişimcilik bir yönetimdir


“Startup bir ürün değil, kurumdur!” Yani yüksek belirsizlik koşullarında doğru iş modelini bulma sürecinde kendi bağlamına ve niteliğine uygun bir yönetim yaklaşımı gerektirir.


3. Doğrulanmış öğrenme (Validated Learning)


Startuplar ürün ve hizmet üretmek ya da para kazanmak için kurulmazlar. Startup’ların var oluş amaçları, sürdürülebilir bir iş modelinin nasıl oluşturulabileceğinin öğrenilmesidir. Bu öğrenme süreci bilimsel olarak yürütülebilir. Vizyonunuzu oluşturan her bir konuyu ayrı ayrı test ederek valide edebilirsiniz.


4. İnovasyon muhasebesi


Girişimciliğe dair şeffaflık ve çıktılara dair gelişim fırsatları yakalamak için muhasebe süreçlerine önem verilmelidir. Yatırımcıların dikkatini çekecek önemli verilerin yanı sıra, ürün ya da hizmetinizde gerçekleştirdiğiniz iyileştirmeleri ve inovasyon fırsatlarını görebileceğiniz alternatif metrikleri de takip edebilme becerisi geliştirmek anlamına gelir.


5. Yap-Ölç-Öğren döngüsü


Startup’ların temel amaçları, fikirleri ürüne dönüştürmektir. Sonrasında ise müşterilerin bu ürünlere tepkilerini ölçerek devam etme ya da pivot etme kararını vermektir. Startup’lar bu geribildirim döngüsünü hızlı bir şekilde gerçekleştirmek üzere becerilerini geliştirmelidir.

Comments


bottom of page