top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Lean Manufacturing ve Lean Startup Arasındaki 12 Temel Fark



Baştan söyleyeyim: İsim benzerliği olsa da oldukça farklı konseptler!


Lean Startup (Yalın Girişim) ile Lean Manufacturing (Yalın Üretim) sıkça birbirinin içindeymiş gibi ya da biri diğerinin kullandığı bir araçmış gibi düşünülüyor olabilir ancak ilkesel ve uygulama açısından büyük farklar var.


Hızlıca bu farklara değinmek istiyorum:


1. Lean Manufacturing, 2. Dünya Savaşı'nın ardından Toyota Üretim Sistemi'nin gelişmesi ve yayılması ile paralel ilerlerken; Lean Startup, Silikon Vadisi'nin yükselişiyle birlikte doğan rekabet koşulları ve inovasyon fırsatlarından ortaya çıkmıştır.


2. Lean Manufacturing büyük üretim tesisleri ve sanayi kuruluşları başta olmak üzere birçok alanda uygulanmaktadır. Lean startup, startuplar ile kurumiçi girişimcilerin projelerinde kullandıkları çevik bir uygulamadır.


3. İsrafın elimine edilmesi ve sürekli iyileştirme Lean Manufacturing'in öncelikli alanlarıyken; Lean Startup, ürün-pazar uyumuna yani ne üretileceğinin doğru tespitine odaklanır.


4. Lean Manufacturing problemlere farklı araçlarla yaklaşsa da Kaizen, sürecin kalbinde yatar; Lean Startup, Yap-Ölç-Öğren döngüsünü her şeyin önünde tutar.


5. Lean Manufacturing, müşterinin tanımladığı değere odaklanırken; Lean Startup, değeri aramakla kalmayıp, değer doğrultusunda girişimin yönünü değiştirerek "Pivot" fırsatlarını da değerlendirir.


6. Lean Manufacturing'te uzmanlaşmak ve doğru uygulayabilmek için tecrübe ve bilgi gerekir; Lean Startup'a işinizin her noktasında hızlıca -bireysel olarak bile- başlayabilirsiniz.


7. Lean Manufacturing iş yapış kültürünü verimlilik odağında değiştirir; Lean Startup inovasyon mindset'ine odaklanır.


8. Lean Manufacturing, iş güvenliğinden, bakıma, çalışan gelişiminden, iş yeri düzenine kadar uzun vadede kapsamlı bir iş yönetim sistemi sunarken; Lean Startup hızlı sonuçlar alacak ve çevik (agile) yapıda minimum eforla büyümeye odaklı iş modelleri geliştirir.


9. Lean Manufacturing'te bilginin yalın ve açık bir şekilde akışı temel ilkelerdendir. Lean Startup'ta bilginin belirli durumlarda gizlenmesi, doğru verinin elde edilmesi için elzemdir (Wizard of Oz Testing).


10. Gemba yani gerçek işin yapıldığı alan Lean Manufacturing için problemin ve iyileştirme fırsatlarının en doğru adresiyken; Lean Startup fırsatı ve inovasyonu müşterinin özellikle erken benimseyicilerin (early adopters) yanında arar.


11. Lean Manufacturing tek seferde doğru işi gerçekleştirmeyi hedeflerken; Lean Startup, inovasyona iterasyonlar ile ulaşır.


12. Değerin süreç boyunca akışını sağlamak için Lean Manufacturing Değer Akış Haritalarından faydalanılırken; Lean Startup'ta müşteri deneyimini her bir temas noktasında iyileştirmeyi baz alan Müşteri Yolculuk Haritaları kullanılır.


Bu farkları çoğaltmak mümkün olsa da ben en göze çarpanlarını listelemeye çalıştım. İkisi arasındaki benzerliklere de ayrı bir makalede değineceğim. O tarafta daha fazla madde çıkacak gibi görünüyor :)

Comments


bottom of page