top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Kurumsal Girişim Sözlüğü



Hayata ve içindeki konseptlere çizilen çerçeveleri her zaman sıkıcı bulmuşumdur!


Örneğin eğlenmeyi hafta sonları ile çerçevelendirmek ya da çalışmayı sadece iş saatleri ile çerçevelendirmek gibi… İnsan, çalışırken de eğlenebilmeli; iş saatleri dışında da işi ile ilgili şeyler yapabilmeli diye düşünürüm. Hayatı kutucuklara ayırmak bana çok mümkün bir şeymiş gibi gelmiyor. Hatta kolektif mutsuzluğumuzun belki de temelinde yatan sebeplerden birisi de budur…


Bu çerçevelendirme ve kanıksama durumunun en çok dikkat çekmek istediğim yönü, girişimcilik kavramı ile ilgili olan kısmı. Girişimciliği sadece startup ‘lara ya da kendini girişimci olarak tanımlayan insanlara bırakmaktan bahsediyorum.


Hemen her fırsatta girişimciliğin bir mindset değişimi olduğundan ve startup’ların ise birer süreç olduğundan bahsediyorum. Eğer bir kavram mindset ya da bir süreç ile ilgiliyse o kavramı hemen her şeye uyarlamak mümkün.


Girişimciliği profesyonel yaşamdan yani organizasyonların çatısı altında görev alan çalışanların hayatına dahil etmek; iş dünyasının geleceğini değiştirecektir. Dünyada kuruluş çalışanlarının birer girişimci gibi çalışmaları teşvik edilen bir yaklaşımken; ülkemizde bu durum, inovasyon arayışının zorlamasıyla yeni yeni kabul görmeye başladı…


Kurumsal yaşamımın akabinde halen de içinde olduğum girişimcilik süreçlerim başladığında; aslında iş yapış yaklaşımımda ya da süreçlerimde çok da büyük değişiklikler olmadığını fark ettim… Yani kurumsal hayatta da yer yer girişimci gibi çalıştığımı; bununla beraber girişimcilik hayatımda da kurumsal bir çatının altındaymışçasına çalıştığım noktalar olduğunu fark ettim.


Lean Startup yaklaşımı, çalışan herkesi birer girişimci olarak görür! Girişimci ise, farklı bir bakış açısıyla insanların problemlerine çözümler geliştirmeye çalışan kişidir özetle…


👑 Hayatımızı değiştiren bir sosyal medya uygulamasının ortaya çıkması ne kadar girişim ise; iş süreçlerimizi hızlandıran ve operasyon yükümüzü azaltan yazılımları devreye alan ekibin çalışması da bir o kadar girişimdir!


👑 Yeni bir ulaşım çözümü getiren taşıtları üreten girişimler ne kadar startup ise; farklı bir departman ya da tesis kurma süreçleri de o düzeyde bir startup’tır!


Bu örnekleri çoğaltmak tabi ki mümkün. Burada bir startup ve kurumiçi girişimler, başta belirsizliğin yönetilmesi, değer yaratılması ve bir iş modeli geliştirilmesi açısından oldukça önemli yapılar. Bu açılardan da bakıldığında, kurumsalda gerçekleştirilen projeler ile startup’lar birbirlerine inanılmaz derecede benzerlik gösteriyorlar.


Ben de yıllardır bu benzerlikleri kendimce tanımlamaya çalışırım. Bununla ilgili hatta ufak bir sözlük bile geliştirdim. Bazı kavramların iki tarafta da aynen geçerli olduğunu göreceksiniz. Bunu da sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.


Sizler de kendi eklemelerinizi benimle yorumlarda (👇🏼) paylaşabilirseniz; sözlüğümüzü hep beraber büyütmüş oluruz. Kim bilir, belki birilerine ilham bile verebiliriz…


Sözlük:


Batmak: Fail Etmek, Kovulmak, Performans notunun çakılması


Belirsizlik: Belirsizlik


Çok Çalışma: Fazla Mesai


Çözüm: Çözüm


Değer: Değer


Deney: Fikir Alma


Girişimci: Lider, Proje Sorumlusu, Proje Uzmanı


İnisiyatif: İnisiyatif


İnovasyon: İnovasyon


İş Modeli: Süreç Haritası, Paydaş Haritası, Değer Akış Haritası


Kaynak: Departman Bütçesi, Proje Bütçesi, İnsan Kaynağı


Mücadele: Mücadele


Müşteri: İç Müşteriler, Kuruluşun Müşterileri, Tedarikçiler, Alt İşverenler


MVP: Ürün Demoları, Prototipler, Sunumlar


Öğrenme: Başarısızlık


Pivot: Projenin rafa kaldırılması, Projenin devredilmesi


Problem: Problem


Risk: Risk


Startup: Proje, Süreç Tasarımı, Organizasyon Tasarımı


Takım: Departman, Proje Ekibi


Vizyon: Bireysel Vizyon, Şirket Vizyonu


Yatırımcı: Patron, Süreç Sahibi, Proje Sponsoru



Comments


bottom of page