top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Kurum içi girişimcilerin 5 becerisi



Dünyamızı şekillendiren girişimlerin yaklaşık %80'i kuruluşların çatısı altında çalışan, kurum içi girişimcilerin gerçekleştirdikleri girişimlerdir!

Etrafınıza şöyle bir baktığınızda, bilgisayarlardan otomobillere, yapı teknolojilerinden sağlığa kadar pek çok alanda kurum içi girişimleri görebilirsiniz.


Ülkemizde de dünyada olduğu gibi kurum içi girişimciler yetiştirme ve kurum içi girişimler sayesinde rekabet avantajı sağlamak niyetiyle çalışmalar hızla sürdürülüyor. Hatta gerçekleştirdiğimiz çalışmaların bazılarında amacımız, organizasyon içerisindeki ekiplerin birer startup gibi çalışmalarını sağlayacak yetkinlikleri kazandırmak oluyor...


Peki, kurum içi girişimcilerin sahip olması gereken beceriler nelerdir? Aşağıdaki listeye eklemelerinizi lütfen yorumlar👇🏼kısmında paylaşınız...

1️⃣ Harekete geçme becerisi: Kurum içi girişimciler, dışarıdan birilerinin kendilerini görevlendirmesini beklemezler. Belirli durumlar ile ilgili olarak, şirketin stratejileri ile örtüşen alanlarda sürekli yeni görev ve sorumluluklara talip olurlar. Katkılarının organizasyonun ilerlemesine olan etkisinin farkındadırlar.


2️⃣ Kararlılık becerisi: #Startup 'larda hergün yeni bir problemle uğraşılır. Kuruluş anından imparatorluğa kadar her aşama bir problem çözme sürecinden ibarettir! Kurum içinde de durum farklı değildir. Statükocu bir yönetici, kısıtlı bütçe, yetkin olmayan ekip... Yılmadan ilerlemek için çok fazla engel olabilir ancak kurum içi girişimciler tıpkı startup'larda olduğu gibi kararlı bir şekilde bu durumlara çözülecek birer problem gözüyle bakarlar.


3️⃣ #Networking becerileri: Şirket içinde veya dışında sağlam ilişkiler geliştirmek, bu ilişkiler sayesinde de problemleri çözmek bir kurum içi girişimcinin olmazsa olmazıdır. İlla bir ekibinizin olması şart değil; ihtiyaç duyduğunuz beceriye çoğu zaman sıcak ve tutarlı bir hal-hatır sorma ile ulaşabilirsiniz. Bazen prosedürlerin açamadığı kapıları ve imkanları, sizi seven ve size güvenen çalışma arkadaşlarınız açabileceklerdir.


4️⃣ Girişimcilik becerileri: Yap-Ölç-Öğren döngüsü, iş modeli geliştirme, değer önerisi tasarımı, insan odaklı problem çözme becerileri ve müşteri odaklılık gibi kavramlarda en azından temel düzeydeki kaynakların iyi bir şekilde tetkik edilmiş olması önemlidir. Pratikteki dünya her zaman kendine özel durumlar barındıracaktır ancak iyi bir kurum içi girişimci, başkalarının geliştirdiği sistemleri kendi durumuna uyarlayabilmelidir.


5️⃣ Sahayı tanımak ve sevmek: #Gemba 'dan kopuk bir kurum içi projesi düşünülemez. Her türlü iç girişim için mutlaka sahanın sesine hatta dile getirilmeyen ihtiyaçlara odaklanılması gerekir. Ayrıca bu veriyi toplamak için de iyi bir araştırmacının kullandığı araçlardan faydalanmak ve her türlü veriyi birer içgörü kaynağı olarak değerlendirmek gereklidir.



Commentaires


bottom of page