top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Hatalardan öğrenme vs Hatalarla öğrenme


Kavramlar düşüncelerimizi şekillendirir! Düşüncelerimiz ise hayatımızı...


Dolayısıyla kavramları doğru anlamlandırmak oldukça önemlidir.


"Hata" kavramını ele alalım. Son yıllarda popüler olan yaklaşımlar, hata yapmayı göklere çıkaran mesajlar sunuyor. Cesarete ve harekete geçmeye yapılan vurgu, hataları önemsizleştiriyor. Hayatımıza verdiği büyük zararlardansa öğrenme çıktıları olarak değerlendirilmeleri gerektiğini söylüyor.


Burada sizce de yanlış bir şeyler yok mu? Gerçekten de hata yapmaktan korkmamalı mıyız? Yoksa denemelerimizi, hatalarımızın sonuçlarını minimize edecek şekilde mi planlamalıyız?


İnsanların "girişimcilik" adı altında gerçekleştirdikleri hatalar, onların sonraki 3-4 yıllarına mâl olabiliyor. Dolayısıyla burada genel kanıyı karşımıza almamız gerekiyor. Ben hata yapmak konusu açıldığında iki yaklaşımı vurguluyorum.


❗️Hatalardan öğrenme


❗️Hatalarla öğrenme


Kavramların üzerinde biraz düşündüğümüzde göründüğünden de büyük farklılıklar olduğunu göreceksiniz. Bu iki kavram üzerine ileride daha fazla yazı paylaşacağım ancak bugün sizlerle aralarındaki en önemli farklardan bahsetmek istiyorum. Görselde özet bir tablo da hazırladım...


Hatalardan öğrenme yaklaşımı: Başarısızlıkların ardından, geçmişe dönük bir muhakeme gerçekleştirdiğinizde kendinize yönelttiğiniz eleştirilerdir. Büyük bedeller ödeyerek edinirsiniz. Ruhunuzu geliştirebilir ancak hayatınızdan götürdükleri, geleceğinizi zorlayabilir... Tekrarlanmayacaklarına dair garanti yoktur ve tamamen subjektiftir.


Hatalarla öğrenme yaklaşımı: Planlı bir şekilde fikrinizi geliştirirken deneme yanılma süreçlerinde elde ettiğiniz başarısızlıklardır. Hedefe giderken kendi yanılsamalarınızı düşük bütçe ve zaman sarfiyatları ile net bir şekilde görürsünüz. Ortada veriler olduğundan tekrarlanması mümkün değildir ve tamamen objektiftir.


İki yaklaşım arasında sezgisellik ve bilimsellik arasındaki farka benzer bir farktan bahsedebiliriz. Adım adım #inovasyon a giderken uygulamanız gereken hemen her şey, hatalarla öğrenme yaklaşımına dayanır. Fikre âşık olmadan, kutunun dışından bakarak, potansiyel müşteriler ile birlikte ortak yaratım sağlayarak ilerlediğiniz hatalarla öğrenme yaklaşımında başarısız olma riskiniz oldukça düşüktür.


Bununla beraber tamamen fikre veya ürüne vurulup gözünüzü karartıp, risk aldığınız girişimlerde ise hep bir bilinmezlik söz konusudur. Bu tür çalışmaların nadiren gerçek hayatta karşılığı olduğunu söylemeye bile gerek yoktur...


🍀 Kavramları doğru anlamlandırıp, ezberleri bozmadan başarıya ulaşmak pek de mümkün değil! İşe hata yapma toleransımızı gözden geçirerek başlamak, bence başarıya giden yolda önemli bir adım olacaktır...




Comments


bottom of page