top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Gündelik Şeylerin Tasarımı




Günümüzde müşteri deneyimi, kullanıcı deneyimi ve insan odaklı tasarım kavramlarını anlamanın yolu, 1990'lı yıllardan başlayıp günümüze kadar devam eden Silikon Vadisi'nin yükselişini ve Startup'ların dünyayı değiştirme potansiyelini anlamaktan geçiyor.


Rekabetin en belirleyici unsurları haline gelen bu kavramlar; ancak dönemin ruhu kavrandığında anlaşılabilir.


Müşteri ve kullanıcı deneyiminin kesiştiği noktalarda gerçekleştirilen inovatif yaklaşımlar, yeni yeni şirketlerin farklı uygulamalarının sektöre yön vermesine imkan tanıdı. Şöyle kısaca bir düşündüğümüzde deneyim üzerinden farklılaşan onlarca şirketi sıralayabilir hale geldik. Dolayısıyla örnekler vererek vaktinizi almak istemiyorum.


Tüm bu kavramların ortak noktası, insan beklentilerini doğru anlamak ve insanların dile getirmedikleri, hatta farkında bile olmadıkları alanlardaki ihtiyaçlarına cevap veren değerler yaratmak şeklinde özetlenebilir.


Bugün sizlere bahsetmek istediğim kitap, yukarıda anlattığım dönüşüm sürecine bizzat tanıklık etmiş hatta bu süreci belirli açılardan yönlendirmiş birinin kitabı. Kitabı hala okumayan varsa -spoiler vermeden- kısaca merak uyandırmaya çalışacağım.


Don Norman, geçmişte farklı yazılarıma da konu olmuş bir tasarım gurusu. Gündelik Şeylerin Tasarımı kitabında, tasarım süreçlerine ve tasarımın gelişimine dair oldukça faydalı bilgileri, bahsettiğim yolculuğun içerisinde harika örneklerle harmanlayarak anlatıyor.


Nasa'dan Silikon Vadisi'ne, pilotlardan devlet politikalarına kadar tasarımın bugüne kadarki yolculuğunu keyifli ve akıcı bir dille ele alıyor.


Bununla beraber, içerisinde insan odaklı tasarım süreçlerinin psikolojik, sosyolojik ve daha birçok bilimsel yaklaşım açısından incelendiği önemli bölümler bulunuyor. Tasarım camiasında büyük önem atfedilen birçok kuram ve teoriyi de sade bir dille açıklıyor...


Özetleyecek olursak, Don Norman'ın bu kitabı bence üç önemli özellik taşıyor:


1️⃣ Tasarım süreçlerine yeni başlayan, bilgiye aç ve nereden başlayacağını bilemeyen insanlar için önemli bir yol gösterici niteliği yaşıyor.


2️⃣ Müşteri deneyimi süreçlerinde uzmanlaşmak ve bu alanlarda başarı öyküleri yakalamak isteyen profesyoneller için ilham veren örnekler içeriyor.


3️⃣ Kullanıcı deneyimi alanında çalışan profesyonellere ise, insan doğası ile ilgili sayısız hap bilgi sunuyor.


Artık müşteri deneyimi ve kullanıcı deneyimi kavramlarının çalışma hayatının temel yetkinliklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Rekabetin geldiği noktada bu alanlarda başarılı olunmadan sürdürülebilirliği yakalamak mümkün değil.


Müşteri deneyimi, kullanıcı deneyimi ve insan odaklı tasarım süreçlerinin ilişkisini bir kez kavradığımızda dünya artık bizim için farklı bir yere dönüşmeye başlıyor. Gündelik Şeylerin Tasarımı kitabının, dünyamızı değiştiren yolda önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum.

Comments


bottom of page