top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Girişimcilik Türleri




Girişimciliğin farklı türleri vardır.


Her bir girişimcinin, kendi karakteri doğrultusunda girişimine yön verdiğini söyleyebiliriz. Bu girişim yolculuğu bireysel bir startup da olsa, bir kurumiçi girişim de olsa, girişimcinin yetkinlikleri ve vizyonu çerçevesinde farklı noktalarda kendini gösterir...


Bazı girişimler spesifik bir amaca hizmet eder örneğin para kazanmak gibi… Bazıları ise daha çok bir vizyon çerçevesinde şekillenir ve insanları bu vizyonun arkasında sürükler! Bazıları hızla büyürken bazıları ise butik kalmaya özen gösterir.


İnsanların kişilik özellikleriyle iş yapış biçimlerini ayrıştırmak oldukça zordur. Bana kalırsa ayrıştırılmamalıdır da…


Farklı türde girişimler önemli bir zenginliği de beraberinde getirir. İnovasyona giden yol da buradan geçiyor…


Bugün sizler için farklı girişimcilik türlerini derlemeye çalıştım:


1. Yaratıcı girişimciler: Bu tür girişimciler, ölçeklenebilir bir iş modelinin peşindedirler. Farklı sektörlere ve iş alanlarına girebilecek nitelikte girişimler yaratırlar. Bu girişimlerini ise kısa sürede büyütmeye ve yaygınlaştırmaya çalışırlar. Kendi imparatorluklarına emin adımlarla ilerlerler.


2. İnovasyon ustalarıı: Kimsenin aklına gelmemiş bir problemi, kimsenin aklına gelmeyen yöntemlerle çözmeye talip olan girişimcilerdir. Dertleri para kazanmak ya da büyümekten ziyade, kendi bakış açılarının dünya üzerindeki etkisini insanlara ispatlamaktır. İnovasyon yolunda herkese ilham verirler.


3. Konu ve alan uzmanları: Spesifik bir konudaki uzmanlıkları ile ilgili sektöre yön verirler. Büyük şirketleri bile endişelendiren bir Pazar payına sahip olurlar. Uzun yıllar kurumsal yapılarda ya da kendi alanlarındaki girişimlerde elde ettikleri birikimi analitik olarak minimum riskle değer yaratmada kullanırlar. Güven verirler, öğretirler, geliştirirler…


4. Para avcıları: Girişimlerinin odağında maddi getiri vardır. Sektör veya alan fark etmeksizin, doğru zamanda doğru yerde olmaya özen gösterirler. Genel havayı iyi koklarlar ve ne zaman saldıracaklarını çok iyi bilirler. Daha fazlasını elde etmek için elindekilerden kolayca vaz geçebilirler. İş hayatında harika başarı hikayeleri bırakırlar!


5. Sosyal girişimciler: Girişimlerini sosyal problemlere çözüm aramak çerçevesinde konumlandırırlar. Bir davaları vardır ve bu davaya bağlı olan dünyadaki herkesle işbirliği yapmaya hazırdırlar. Sosyal etki en önemli amaçlarıdır. Tutkuları ve fedakarlıkları dünyayı değiştirir.


6. Adrenalin tutkunları: Girişim sürecinin kendisi bir amaçtır. Girişimcilik heyecanından ve belirsizliğin yarattığı stresten haz alırlar. Kazanmak ya da kaybetmekten ziyade girişim yolculuğuna önem verirler. Dolayısıyla varmak istedikleri noktayı kendileri de bilmezler. Büyük ve bakir alanları bu tür girişimciler keşfeder, diğerleri onların peşinden gider.


Buraya sığdıramadığım diğer girişimcilik türlerini sizler de aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Keyifle okumak isterim 👇🏼

Kommentarer


bottom of page