top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Gençler için önemli 9 yetkinlik



Üniversitede okuduğunuz dönemdeki kendiniz ile karşılaşsanız, iş dünyası ile ilgili nasıl bir tavsiye verirdiniz?


Bitcoin al, Youtuber ol vs. geyikleri bir kenara bırakacak olursak...


Hangi alanlarda gelişim sağlamak önemlidir? Peki günümüz üniversite öğrencilerine sektöre atılmalarının eşiğinde ne gibi tavsiyeler verirdiniz?


Lütfen yorumlar kısmına👇🏼 sizler de eklemelerinizi yapın. Öğrenci arkadaşlara faydalı olmasını diliyorum...


Benim listem şöyle:


1️⃣ Yalın Düşünce: Üretimden hizmet sektörüne birçok alanda ve binlerce işletmenin Yalın Düşünce uygulamalarını gerçekleştirdiğini düşündüğümüzde bu yaklaşıma dair bir farkındalığa sahip olmak önemlidir. Ayrıca hayata dair önemli katkıları da bulunur.


2️⃣ İnsan Odaklı Problem Çözme Yaklaşımları: Design Thinking, Design Sprint vs. yeni nesil problem çözme yaklaşımlarında uygulama becerisi, günümüzde oldukça önemlidir. Müşteri deneyiminden, ARGE ve inovasyon çalışmalarına kadar birçok alanda etkinliği olan çalışmalardır.


3️⃣ Girişimcilik Becerileri: Kurumların içinde ya da dışında girişimcilik becerileri her alanda sergilenebilir. İşe Lean Startup ile başlayıp açılan kapılardan ilerlemek geleceğe dair faydalı olacaktır. Ayrıca kurum içi girişimcilik de oldukça önemli bir kariyerdir!


4️⃣ İnovasyon Bakış Açısı: Rekabette artık en önemli unsur olan inovasyona götüren yaklaşımlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olmak; bu alanda yazan çizen kişileri takip etmek sektörün en önemli gündemlerinden birine gençleri hazırlamada ilk adım olabilir.


5️⃣ Finansal Okuryazarlık: Finans ve para konularındaki uzmanlıklara saygı duymakla birlikte, finans konularının bütçe yönetirken ya da projelerde görev alırken önemli kalemlerden birisi olduğunun unutulmaması gereklidir. Hem planlama hem de uygulama süreçlerinde öncelikli kısıt ve imkanları belirler.


6️⃣ Proje Yönetimi: Üniversiteler proje yönetimi açısından görece çok fazla imkan barındırır. Öğrenci kulüpleri, bitirme projeleri vs. bunlar birer fırsat olarak değerlendirilmeli ve kişisel gelişime olan katkısı şansa bırakılmamalıdır...


7️⃣ Sunum Becerileri: Fikirlerinizi, raporlarınızı, isteklerinizi dile getirmeniz için genellikle kısıtlı vaktiniz olur. Bu kısıtlı vakti etkin kullanmaya dair birçok şey yazıldı, çizildi... Kişinin kendine uygun olan yaklaşımı bulması önemlidir.


8️⃣ Networking Becerileri: "It's all about connection" deyimini hepimiz duyduk. Network sadece şanslı birkaç kişi dışında, herkes için üzerinde çalışılması ve mesai harcanması gereken bir konudur. Ne kadar erken başlanırsa, o kadar fazla yol alınır...


9️⃣ Sosyal Sorumluluk Bilinci: Profesyonel yaşamı besleyen en önemli damarlardan birisi olduğunu düşünüyorum. Farklı sivil toplum kuruluşlarının farklı çalışmalarında bulunmak, profesyonel yaşam için de büyük artılar kazandıracaktır.


Komentar


bottom of page