top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Fikrinizi Satmak İçin 7 İpucu

Doğru fikri bulmak ve iyileştirmek üzerine çokça konuşuyoruz ancak fikirlerinizi başkalarına sunmakta ya da “satmakta” ne kadar iyisiniz?


Hem kurumsal hayatı hem de girişimcilik süreçlerini deneyimlemiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki bir fikrin gerçek değerini bulması için o fikrin iyi satılması gerekir.


Hiçbir fikir ya da proje, not defterlerinin sayfaları arasından ya da aklınızın içinden başkaları tarafından çıkarılmaz. Bunu siz yapmak zorundasınız. Sonuçta fikirlerinizi sunmazsanız, insanların desteğini nasıl alacaksınız!


Bugün sizlerle fikirlerin satışı konusunda gerek kurum içi girişimciler gerekse serbest girişimciler için işe yarayabilecek bazı ipuçları paylaşacağım. Sizler de kendi tecrübe ve yöntemlerinizi yorumlar kısmında benimle paylaşabilirseniz başka okuyanlara da ilham olabilirsiniz…


1. Çözmeyi vadettiğiniz problemi tanımlayın: Her fikir temelinde bir problem çözümüne işaret eder. İnsanlara ürün ya da servis fikrinizi anlatmadan önce; çözmeye talip oluğunuz problemi ve bu problemin insanların hayatında neden önemli olduğunu anlatın.


2. Fikrinizi özel kılan şeyi anlatın: Fikrinizin diğer fikirlerden ayrıldığı noktaları vurgulayın. Sürecin hangi noktasında inovasyon yaratacağınızı, diğerlerinin yanında nasıl bir avantaja sahip olduğunuzu etkili bir şekilde anlatın. Fikrinizi özel kılan şey ne? Tam olarak bunu tanımlayın.


3. Hikayeleştirin: İnsanlar kısa ve etkili hikayelerden hoşlanır. Hoşlandığı şeylere ise yakınlık hisseder. İnsanların ürün ya da servis fikrinizden hoşlanması için onlara tüm süreci keyifli bir hikaye şeklinde sunun. Her bir cümleyi planlayıp önceden prova etmeyi deneyebilir, arkadaşlarınızın fikrini alarak iyileştirmeyi deneyebilirsiniz.


4. Benzeşim kurun: İnsanlar daha önceden tanıdığı ya da bildiği kavramlara ve fikirlere daha sıcak yaklaşırlar. Bu yakınlığı kendi lehinize çevirin. Yeni bir şey ortaya koyuyorsanız, sıradan şeyler ile benzeşim kurarak anlatın. Sıradan bir şey yapıyorsanız da onun yeni bir şeymiş gibi görünmesini sağlayın!


5. Stratejik olarak ilerleyin: En büyük yatırımı yapmasını beklediğiniz yatırımcıyla ya da C-level bir yöneticiyle gerçekleştireceğiniz görüşmeleri sonlara saklayın. Önceki kişilerle gerçekleştireceğiniz görüşmeler, sizi bu büyük görüşmelere daha iyi hazırlayacaktır.


6. Ayakları yere basan bir iş planı hazırlayın. Gelebilecek tüm soruları kafanızda canlandırmaya çalışın ve kağıt üzerinde de olsa kusursuz bir şekilde işleyecek bir iş modeli tasarlayın. Risklerinizi doğru tanımlayın ve insanlardan tam olarak ne beklediğinizi doğru ifade edin.


7. Tutkunuzu gösterin: İddialı olmaktan çekinmeyin. Kendinize güvenin! Siz kendinize güvenmezseniz, başka insanların size güvenmelerini bekleyemezsiniz. Fikirlerinizi onlara aşık olmadan savunun! Enerji seviyenizi sürecin geneline uygun olarak yüksek tutun.


Comentários


bottom of page