top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Kurum İçi Fikir Yarışmalarına Katılanlara 12 Öneri



Birçok organizasyon kendi çatısı altında fikir yarışmaları düzenliyor. Bu kapsamda farklı organizasyonlar ile çalıştıktan sonra katılımcıların başarılarının ve hataların benzer bir pattern izlediğini gözlemleyebiliyorum.


Buradan hareketle, tüm çalışanlarda katılmamakla katılmak arasında kısa süreli anksiyete yaratan kurum içi fikir yarışmalarına girecek kurum içi girişimci adaylarına sonuç odaklı birkaç tavsiyem var.


Girişi çok uzatmadan doğrudan konuya dalıyorum, haydi buyurun:


Şirket stratejilerinin farkında olun ve fikrinizin bu stratejiler ile hizalı olduğundan emin olun. Stratejilerden uzak olan ancak parlak proje fikirleri genellikle “hayır” denmesi zor olan ancak nihayetinde hayata geçmesi zor olan projelerdir.


Fikrinize değil, probleme odaklanın. Çözmeyi vadettiğiniz problemin önemini ve etkilerini açık bir dille ifade edin. Sizin için önemli olan bir problem, üst yönetim tarafından o kadar da önemli olmayabilir. Kendi gözlemlerinize fazla güvenmeyin.


Kaynak yaratma konusunda fazla ileri gitmemeye çalışın. Eğer gerçekten doğru problemi yakaladıysanız, bu projeyi başarıya ulaştırabilmeniz için üst yönetim zaten önünüzü açacak ve sizin düşünemediğiniz kaynakları seferber edecektir.


Çapraz fonksiyon ve disiplinlerden kişiler ile işbirliği yapın. Böylelikle farklı bakış açılarını gerçekçi bir düzlemde sürece katmış olursunuz. Ayrıca yapılabilirlik açısından da güven telkin etmiş olursunuz. Tabi riski de paylaşmak gerek…


Performans kaygısına girmeyin. Üretmeyi hedeflediğiniz değerin organizasyona katkı sağlaması gerektiğini unutmayın. Süreçte tabi ki sizlere de dokunan artıları olacaktır ancak öncelikle organizasyonel faydalara odaklanın.


Neye talip olduğunuzun farkında olun. “Proje bir kazansın sonrasına bakarız” yaklaşımı kariyerinizi yakabilir. Projeniz büyük bir çözüm gerektiriyorsa, yönetimin sunacağı önerileri değerlendirmeyi, hatta projeyi bir başka ekibe devretmeyi bile düşünmeniz gerekebilir.


Bir kurum içi girişimci adayı olduğunuzu unutmayın. Bu süreç ile ilgili çok fazla araştırma ve kaynak bulunuyor. Projenizi nihai hale getirmeden önce teorik altyapıdan alabileceğiniz kadar fazla bilgiyi almaya çalışın.


Projenizin küçümsenmesine sebep olacak ufak detayları sırf şov olsun diye göze sokmayın. Hazırlıklı olmakla yapılan hazırlığı gösterme kaygısına girmek farklı yaklaşımlar. Sorulara da alan açmayı, hatta bu soruları belirli alanlara yönlendirmeyi deneyin.


Değeri tam olarak tanımlamadan ve projenizi genel hatlarıyla şekillendirmeden insanların değerlendirmesine sunmayın. İnsanlardan sürece dair odaklı alanlarda veri toplamak için, tüm süreci onlara açmak zorunda değilsiniz.


Jürinin beklentilerini iyi anlayın. Sonuçta kurumsal yapılarda herkesin bir kariyer hedefi vardır. Jürinizdeki profesyonellerin, sizin projenizi kendi kariyerlerinin bir parçası haline getirmek isteyip istemediklerini göz önünde bulundurun.


Doğru verileri doğru yerlerde kullanarak, jürinin karar vermesini kolaylaştırın. Gerekli olmayan hiçbir veriyi sırf emek verdiniz diye kullanmayın. Problemin ve çözümün bağlantısını kurmak amacıyla hem sektörel hem de kurum içi verilerinizi itina ile kullanın.


Sunumlarınızda anlatmak istediğiniz konulardansa, insanların duymak isteyecekleri alanlara yer verin. Sunumlarınızı dinleyici odaklı olarak hazırlayın. Mutlaka bir hikayesi olsun ve insanlara bir mantık silsilesi halinde içeriğinizi sunun.


Bonus öneri: Eğlenin! Hele ki kendi süreçleriniz dışında bir konuya dalıyorsanız ekstra eğlenin... Her şey performans ya da kazanmak değil, süreçteki edinimlerinizi de bağrınıza basın! Başlangıçtaki halinizle bitişteki haliniz arasında farklılıklar olsun.


Sizlerin de önerileri varsa yorumlar kısmında okumaktan büyük mutluluk duyarım. Herkese başarılar diliyorum…



Comments


bottom of page