top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Fikir Önceliklendirme İçin 7 Öneri

Yaratıcı fikir geliştirmede ne kadar başarılısınız?


Sanıyorum hepimiz kendimizi zaman zaman yaratıcı düşünceye fazlaca odaklanıp, uygulanabilirlik açısından farklı handikaplar barındıran fikirlere âşık olduğumuz durumlar içerisinde bulmuşuzdur.


Bu durumlar sonrasında ise genelde kabahati yaratıcı düşünceye bulup eski alışkanlıklarımıza hızlı dönüşler yaşarız. Burada en az yaratıcı düşünce kadar bu fikirlerin önceliklendirilmesi konusunda da başarılı olmak zorundayız.


Önceliklendirme konusu genelde hep daha fazlasını talep eden iş dünyası koşullarında zorlayıcı bir süreç olmuştur. Uzun yıllardır her zaman daha fazlasını arayan ve sürekli daha iyiyi kovalayan çalışma hayatı paradigması sebebiyle maalesef çoğunlukla yeterince iyi çalışmaların yerini aslan avları alıyor.


Aslanı avlamak tabi ki belli durumlarda ekipleri zorlayan ve dişlerini bilemelerini sağlayan bir yaklaşımdır ancak bu durumun normalleştirilmesi ve tüm süreçlerde bu beklenti ile hareket edilmesi; zaman içerisinde tükenmişliğe sebep olur.


Doğru önceliklendirme ve buna bağlı küçük ancak emin adımlarla gerçekleştirilen ilerleme, büyük sıçramalara göre daha tutarlı sonuçlar çıkarır. İnovasyonu sürece yaymak da tam olarak buradan başlar. Odaklanılması gereken fikri doğru belirleme ve ekipçe bu fikirde hizalanarak anlamlı ilerlemeyi kaydetmek önemlidir.


Design Thinking çalışmalarında geliştirdiğimiz onca fikrin içerisinden doğru fikirleri önceliklendirmek konusu her zaman bize meydan okuyan alanlardan birisi olmuştur.


Bugün sizlerle fikirleri önceliklendirirken gözünüzün önünde bulundurmak isteyeceğiniz bazı kriterler paylaşacağım. Bu kriterlere yorumlar kısmında 👇🏼 kendi eklemelerinizi de yaparsanız farkı kişilere de ilham olabiliriz…


1. Fizibilite: Fikirlerin maddi, zamansal ve diğer kaynaklar açısından yapılabilir olması gereklidir.


2. Uygunluk: Geliştirilen fikrin, oranizasyonunuzun vizyonu, stratejisi ve kültürü ile uyumlu olması gereklidir. Yenilik ve inovasyon ancak kendi DNA’nız ile uyumlu olduğu ölçüde etkili olacaktır.


3. İstenirlik: Fikirlerinizin müşteri (ya da iç müşteri) tarafından istenir nitelikte olması gereklidir. Ancak müşteri nezdinde değer yaratırsanız, doğru sonuç alacağınızı unutmayın.


4. Uygulanabilirlik: Fikrinizin beklenen getirisinin giderlerin üzerinde olması gereklidir. Burada kısa, orta ve uzun vadede doğru değerlendirmeleri gerçekleştirmek oldukça önemlidir.


5. Ölçeklenebilirlik: Fikirlerinizin minimum eforla yeterli büyümeyi sağlar nitelikte olması önemlidir.


6. Sürdürülebilirlik: Fikrinizin uzun soluklu yansımaları bulunması gereklidir. Bu yansımalar farklı alanlarda olabilir örneğin: ekonomik, sosyal ya da çevresel açılardan…


7. Adaptasyon: Sürekli değişen ve gelişen sektörde her türlü duruma adapte edilebilecek nitelikte fikirler, uzun soluklu başarıların anahtarıdır.


コメント


bottom of page