top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Emotional Design Theory



Karşınıza hiç içeriye doğru mu yoksa dışarıya doğru mu açıldığı ilk bakışta anlaşılmayan bir kapı çıktı mı? Kapıya yaklaşırken ne hissedersiniz?


Tasarım camiasında bu duruma “Norman Door” deniyor. Kapının açılış yönünü ilk bakışta anlayamama durumu; kapının tasarımı ile ilgili bir başarısızlığa işaret eder. Bu kısacık süreç içerisinde yaşadığınız karmaşa durumu; kapının kullanımı ile ilgili olumsuz bir deneyim yaşadığınız anlamına gelir.


Bu konunun üzerinde en çok duran isimlerden biri ise tasarım ve kullanıcı deneyimi dünyasının en bilindik isimlerinden olan Don Norman’dır. Bu kapılara neden Norman Door dendiği de böylelikle anlaşılmış oluyor.


Burada Don Norman’dan ve UX alanına gerçekleştirdiği katkılardan uzun uzadıya bahsedebiliriz ancak beni en çok etkileyeni “Emotional Design Theory” dir.


Bana kalırsa Design Thinking, UX Design ve UI Design gibi konularla ilgilenen herkesin içselleştirmesi gereken bir yaklaşımdır. Emotional Design Theory özetle, kullanıcılarda olumlu deneyimler yaratabilmek için duyguların uyarılması anlamına gelir…


Konu ile ilgili detay açıklamaktansa ben, tasarım söz konusu olduğunda Emotional Design Theory ile ilgili beni en çok etkileyen 3 maddeden kısaca bahsetmek istiyorum.


1. Farklı kullanıcılara farklı deneyimler sunmak:


Özellikle yapay zekânın yaygınlaşması ile birlikte, hayatımızın birçok noktasında kişiselleştirilmiş deneyimlere erişim şansımız bulunuyor. Yazılım ya da ürün ile geçirdiğimiz ilk birkaç dakikadan itibaren, bizler için kişiselleştirilmiş deneyimleri yaşamaya başlayabiliyoruz. Önceki tercihlerimize ve alışkanlıklarımıza göre yeni deneyimler sunulması; tasarım ile kurduğumuz bağı kuvvetlendiriyor.


2. Hikâyeleştirmeyi kullanmak:


Hikâyeleştirme konusu burada tasarımın niteliğini, hedef kitle özelliklerine dair sağladığı içgörüler sebebiyle artırır. Kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarını araştırdıktan sonra; persona bazında bunları birer içgörüye dönüştürme sürecinde hikâyeleştirme yaklaşımı, büyük bir kolaylaştırıcı rolündedir. Hikâyeleştirme becerisi bir UX tasarımcısı için en önemli yetkinliklerden biridir.


3. Detaylara önem vermek:


Bana kalırsa, bir tasarımın niteliğini detaylarındaki akıl oyunları belirler. Büyük titizlikle her bir noktasının tasarlanmasından bahsetmiyorum! Bu her zaman mümkün değildir ve ilerlemeyi önler… Önemli olan tasarımın hedef kitlesinin, kendi ile özdeşim kurabileceği parçalara ulaşabilmesi ve duygularının olumlu yönde tetiklenmesi. Doğru noktada tasarlanmış detaylar, tasarımı başarıya götüren anahtarlardır.


Etrafınızda hayatınızdan çıkarmak istemeyeceğiniz tasarımların tümüne bir de bu gözle bakmayı deneyin!


Hiçbir tasarım duygular ile doğru bağı kurmadan hayatını devam ettiremez. Önemli olan yaşatmayı planladığınız deneyimin hangi duyguları tetikleyeceğini tasarlayabilme becerisi kazanmaktır…


Commentaires


bottom of page