top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Design Thinking ve Lean Startup Arasındaki 10 Temel Fark



Bazen birbirini tamamlayan ancak kendi başına da oldukça önemli bir yere sahip olan olgu ve kavramlarla karşılaşırız. Design Thinking ve Lean Startup da böyle iki kavram... İnovasyon, kültürel dönüşüm, problem çözme, dijitalleşme ve yeni bir fikri hayata geçirme konularında dünyada yaygın olarak kullanılan bu iki yaklaşım, ülkemizde de hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor.


Bu kavramların içine girdiğim ilk zamanlarda ikisi arasındaki farkları ilk bakışta ayırt edememiştim... Zamanla içselleştirip kullanmaya başlayınca gerçek amaçlarını da görme fırsatım oldu.


Design Thinking ve Lean Startup arasındaki farkları sizler için kısaca özetlemeye çalıştım. Keyifli okumalar.


Problemleri ele alış yaklaşımı açısından büyük benzerlik gösterseler de Design Thinking ve Lean Startup arasında bazı temel farklar vardır. Bunlar:


1. Dünyaya yayılma ve etkisi altına alma konularında Silikon Vadisi'nin yükselişi ile birlikte ortaya çıkan rekabet koşulları ve yeni dünyanın fırsatlarını gösterebiliriz. Bunun yanı sıra Design Thinking'in kökenlerinde yaratıcı düşünce üzerine yürütülen psikolojik çalışmaların farklı alanlara sirayet etmesi; Lean Startup'ın kökenlerinde ise "Yalın Üretim" yaklaşımlarından hareketle girişimciliğe yeni bir bakış açısı getirilmiştir.


2. Başlangıç noktası açısından Design Thinking, bir problem ya da meydan okuma (challenge) ile işe başlar. Lean Startup ise, bir iş fikri hipotezi ile başlar.


3. Design Thinking'de belirsizlikler, çözüm bekleyen, içine dalıp doğru içgörülerle ayrılabilinecek birer durumken; Lean Startup'ta sıra dışı belirsizlikler söz konusudur. Bu belirsizlikler ile mücadele etme başarısı, işinizin ömrünü belirleyecektir.


4. Design Thinking çalışmalarında her ne kadar zaman ve kaynak baskısı olsa da ekip ve kaynak planlaması açısından öngörülebilir bir çerçeve çizilebilir. Lean Startup'ta kaynakların tümünü kendiniz yaratmalı, eldeki kaynakları alternatif yollarla kullanarak yaratıcı çözümler bulmalısınız.


5. Design Thinking, problemlere insan odaklı çözümler ararken; Lean Startup, ürün-pazar uyumuna (product-martket fit) odaklanır.


6. Design Thinking, problemi veya "challenge"ı derinlemesine anlamaya odaklanırken; Lean Startup, potansiyel müşterilerin varsaydığınız problemden gerçekten mustarip olup olmadığını anlamaya çalışır.


7. Fikrin işe yaramaması durumu Design Thinking'de başlı başına farklı içgörüler sağladığından döngü tekrar uygulanır. Lean Startup'ta hipotezin çürümesi demek pivot etme (yön değiştirme) zamanını işaret eder.


8. Design Thinking, fikrin işe yarayıp yaramadığını basit prototiplerle öğrenir; Lean Startup, prototip yerine ürünün ana özelliğine minimum düzeyde sahip, kolayca yapılabilen ve çalışan bir versiyonunu (MVP) hayata geçirerek öğrenir.


9. Design Thinking, prototipi test için, davranışsal personaya uygun kişilere ulaşırken; Lean Startup, MVP testinde erken benimseyicileri (early adopters) bulmaya çalışır.


10. Design Thinking süreci ile probleme ya da challenge'a dair tatmin edici çözümler geliştirilirken; Lean Startup kârlı iş modelleri geliştirmeye odaklanır.


Bu yaklaşımları birbirine alternatif olarak değil, birbirlerinin tamamlayıcısı olarak düşünmekte fayda var. Bu konuya da başka bir yazımda değineceğim...


Comments


bottom of page