top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Design Thinking Atölyelerinde Neden Post-it Kullanırız?



Hiç düşüncelerinizi görselleştirmeyi denediniz mi? 🤔💭


🗺️ Bunun birçok yolu var, örneğin fikir haritası yapmak… Aklınızdaki konsepti farklı boyutları ile kağıt üzerinde (hoş, şimdi harika dijital uygulamaları kullanıyoruz ancak yine de kağıdın yeri ayrı tabi) görmenize yarar.


Peki ekip olarak konseptleri tartıştığınızda, fikir haritası gibi yöntemlere ihtiyaç duyar mısınız?


💡 Aslına bakılacak olursa, ben her türlü düşünsel sürecin görselleştirilmesinden yanayım…


Farklı araştırmalardan örnekler verilebilir ancak kendi tecrübelerim de fikirleri görselleştirmenin etkili bir yöntem olduğunu söylüyor.


Özellikle fikir geliştirme çalışmalarında ekipler halinde çalışırken ortaya çıkan fikirleri görselleştirmenin 3 önemli faydasını görüyorum:


1️⃣ Üretilen fikirler kaybolmadan kayıt altına alınmış oluyor


2️⃣ Herkesin ilgili fikirden aynı şeyi anladığı garantilenmiş oluyor


3️⃣ Bu fikir, başkalarının fikir üretme süreçlerini tetikleyebiliyor


❗️Dolayısıyla, bir münazara ya da toplu bir tartışma oturumundan ziyade fikirlerin görselleştirilmesi; oturumun doğru sonucu vermesi açısından elzemdir.


Peki neden post-it?


🟨 Post-it’ler çoğumuzun hayatında sadece günlük küçük notlarını aldığı ya da başkaları ile hızlı ve asenkron iletişim kurduğu küçük kâğıt parçaları olabilir ancak bir Design Thinking Mentoru için bu özelliklerden çok daha fazlasıdır.


🟩 Öncelikle fikirlerin görselleştirilmesi ile konseptlere dair harika haritalar yaratmanıza imkân sağlar! Aralarında ilişki bulunan fikirleri, yüksek frekanslı önerileri ve münferit güçlü argümanları herkesin gözü önüne serer…


🟦 Fikir ve verileri içgörülere dönüştürürken de post-it’lerin hareket kabiliyetinden faydalanırız. Farklı fikirleri kombine ederken veya sadeleştirirken odak noktamızı korumamızı sağlar.


🟥 Ayrıca Design Thinking sürecinin her adımında toplu bir şekilde herkesin katılım sağlayabileceği ve eşit düşünce ifade etme koşulları yakalayabileceği bir aktivite gerçekleştirmemize yarar.


Özetleyecek olursak, post-it’ler her oturumda düşüncelerin ve yeni fikirlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan çevik, demokratik ve etkili araçlardır. Hızlı sonuç almanız gereken oturumlarda önemle önerilir…


Not: Post-it’leri yukarıya doğru değil, yana doğru koparmayı deneyin 😉


コメント


bottom of page