top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Design Thinking Neden Popüler Hale Geldi?



Dünyamızın ne kadar hızlı değiştiğini neredeyse her gün düşünürüm.


Yaklaşık 15 yıllık profesyonel yaşantımda değişimi baş döndürücü bir şekilde deneyimledim. Belki de beni Design Thinking süreçlerine yönlendiren şey de bu değişim rüzgarı olmuştur! Peki Design Thinking neden bu kadar yaygınlaştı? Cevapları kendimce derledim:


1. Yenilikçi bakış açılarına duyulan ihtiyaç: Yıllar içerisinde bizi bu noktaya getiren bakış açısı, bundan ileriye götürmekte işlevsiz kalıyor. Yeni problemler karşısında etkili ve insan odaklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz.


2. Kompleks problemler: Artık karşılaştığımız neredeyse bütün iş problemleri, tek bir kişinin üstesinden gelemeyeceği şekilde kompleks bir hal aldı. Design Thinking, problemleri multi-fonksiyonel ekiplerle çözmenin oldukça etkin bir yolu.


3. Dünya devlerinin başarısının arkasında yatan sebep: Google, Apple, Ford Motor Company ve daha birçok firma Design Thinking'i yıllardır aktif olarak kullanıyor. Gözünü yükseklere diken firmalar için harika bir ilham kaynağı.


4. Gençlerle aynı frekansı yakalamak: Yeni kuşakları anlamak ve onların ihtiyaçlarına cevaplar aramak her zamankinden de önemli bir hal aldı, çünkü gelişen teknoloji ile birlikte inanılmaz derecede hızlı bir kültürel dönüşüm yaşadık. Bu dönüşüme duyarsız kalmamak bir diğer sebep olarak gösterilebilir.


5. Geleneksel yöntemlerin işlevini yitirmesi: Yeni nesil problemler ile karşı karşıyayız, eskinin o alışıldık ve öngörülebilir problemlerinden eser kalmadı. Değişen müşteri beklentilerine ancak yeni nesil insan odaklı yöntemlerle karşılık verebiliyoruz.


6. İnovasyona duyulan ihtiyaç: İK'dan Pazarlama'ya, ÜRGE'den Muhasebe'ye kadar her alanda sınırsız inovasyon fırsatı olduğunu geç de olsa kavradık. Sırada bu noktalara emin adımlarla ilerlemek var!


7. Her alanda uygulanabilir oluşu: Alan, sektör ve hedef kitle fark etmeksizin uygulanabilir oluşuyla Design Thinking, dünyayı farklı gözlerle görmemizi sağlıyor. Çapraz fonksiyonlu ekipler, bu yaklaşımla inanılmaz sonuçlar elde ediyorlar.


8. Hızlı sonuç vermesi: Daha ilk oturumdan itibaren hızlı sonuca götüren araçları ile Design Thinking, fikirlerin hızlı bir şekilde test edilmesine ve doğrulanmış öğrenmeye ulaşmaya imkan tanıdığından; kompleks problemleri büyük bir çeviklikle ele alabiliyor.


9. Herkes tarafından kullanılabilmesi: Design Thinking, çocuklardan mühendislere, tasarımcılardan dönüşüm liderlerine kadar herkesin kullanabileceği araçlar sunuyor. Özel bir uzmanlığa ihtiyaç duymaksızın hızlı bir şekilde içselleştirilebiliyor.


10. Deneyim odaklı olması: Tasarımlarınızı müşteriler için değil; müşterilerinizle birlikte geliştirmek zorundasınız. Müşteri deneyiminin rekabet koşullarındaki etkisini tartışmaya gerek yok. Design Thinking, müşterilerinizin de tasarım süreçlerinizin içerisinde yer alarak doğrudan katkı sunmalarına imkan tanır.


Comments


bottom of page