top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Design Thinking Nasıl Öğrenilir?



Bir şeyi öğrendiğinizi nasıl anlarsınız? Yani, spesifik bir eşik var mıdır? Yoksa yavaş bir geçiş midir?.


Design Thinking ile ilgili gerçekleştirdiğim eğitim ve danışmanlık çalışmalarında benim de aklımı sıklıkla kurcalayan bir durumdur bu… #DesignThinking nasıl öğrenilir? 


Ücretli veya ücretsiz bu konu ile ilgili bolca kaynak bulunduğunu biliyoruz. Belirli ekoller olsa da ortak bazı kavramlar ve süreçler bulunur.

Dolayısıyla genel hatlarını çözdükten sonra, ihtiyacınız doğrultusunda derinlere inebilirsiniz…


Yapılacakları şöyle özetleyebiliriz:


1. Okuyun: Mümkün olduğunca fazla kaynaktan temel yaklaşım ve başlangıç süreçleri ile ilgili bilgi toplayın. Bu bilgileri sınıflandırdığınızda ortak noktaları daha da çarpıcı hale gelecektir.


2. Dinleyin: Design Thinking ile ilgili internette birçok podcast, video, TED Talks vb. Kaynak bulunuyor. Bunları bulup dinleyin. Didaktik içeriklerin yanı sıra tecrübe ve bakış açısı paylaşımları size katkı sağlayacaktır.


3. Eğitim alın: Birçok platform ücretsiz ya da cüzi ücretlerle Design Thinking eğitimleri sunuyor. Bu platformlardan faydalanabilirsiniz. Özellikle IBM'in eğitimlerini öneriyorum...


4. Takip edin: Design Thinking yaklaşımı, sosyal girişimlerden deneyim tasarımlarına, inovasyon süreçlerinden ürün tasarımlarına kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. En çok ilgilendiğiniz yaklaşıma dair uzmanların sosyal medya hesaplarından çok fazla bilgi edinebilirsiniz.


5. İletişim kurun: Uzmanlığına ve çalışma alanlarına ilgi duyduğunuz kişilerle özellikle @Linkedin aracılığıyla iletişime geçin ve kısa toplantılar koparmaya çalışın… Bu alanda çalışan insanların bu tür görüşmelere ne kadar açık olduklarını gördüğünüzde çok şaşıracaksınız!


6. Uygulayın: Design Thinking yaklaşımının tüm adımlarını etkin ve doğru bir şekilde kullanmak zamanla kazanılacak bir yetkinliktir. Acele etmemekte fayda var. Öncelikle kendi hayatınızdan başlayarak belirli uygulamaları deneyimlemeye çalışın…


7. Projelerde görev alın: Sosyal girişimlerde ya da kendi şirketinizde bu alanda çalışan ekipler içerisinde roller almaya çalışın. Doğru mentor eşliğinde gerçekleştireceğiniz bir çalışma, size çok şey katacaktır.


8. Öğretin: Bilgilerinizi ve uygulamalarınızı başkaları ile paylaşın. Sorulara yanıt verin ve kendinizi değerlendirin. Başkalarına öğretirken, tüm bilgi birikiminizi masaya yatıracağınızdan harika bir tekrar fırsatı da olacaktır.


9. Kendi yolunuzu bulun: Uygulamaları, kendi özgün tarzınızla ele almaya çalışın. Net duvarları bulunmayan bir alan olduğunu ve her zaman gelişime açık bir yaklaşım olduğunu unutmayın.


10. Paylaşın: Sosyal medyada gerçekleştirdiğiniz çalışmaları başkaları ile paylaşın. İnsanların negatif değerlendirmelerinden ya da yargılamalarından korkmayın. Bilgi paylaştıkça büyür. Büyüdükçe hayatımız güzelleşir…


Bonus madde: Hemen harekete geçin!

Commentaires


bottom of page