top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Design Thinking'in Kazandırdığı ve Geliştirdiği Yetkinlikler



Design Thinking yaklaşımının içerisine girdikçe, farklı beceri ve yetkinliklerimin de geliştiğini net bir şekilde hissetmeye başlamıştım. Hele bazıları o kadar hızlı gelişme göstermişti ki, neredeyse kullanmadığım üçüncü bir elim daha varmış gibi hissetmiştim…


Sadece iş süreçlerimde değil, aynı zamanda özel hayatımdaki problemlere de farklı bir gözle bakıp, çözüm fikirlerimi bu yolla geliştirmeye başlamıştım.


Her şeyde olduğu gibi Design Thinking’de de zaman ve uygulama tecrübesiyle beraber, daha iyi noktalara gelinebiliyor, ilk başlarda süreci öğrenmek ve bir yandan bir probleme odaklanmak biraz kafa karıştırsa da hızlıca alınan sonuçlar, size iyi hissettiriyor.


Design Thinking uygulayıcılarının kazandığı ve geliştirdiği onlarca yetkinlik ve beceriden söz edebiliriz. Özellikle David Kelley bu yetkinlikleri 8 başlıkta toplamış. Ben ise hem Kelley’den esinlenip, hem de kendi tecrübelerimden hareketle sizlere fikir vermesi açısından bazı yetkinlikleri derledim.


1. Etkin ve amaca yönelik iletişim kurma becerisi: Design Thinking çalışmalarının neredeyse tamamına yakını aktif bir iletişim ve veri akışı ile geçer. Özellikle içgörü edinme çalışmaları sırasında yapılandırılmış bir iletişim süreci sizi doğru noktaya götürecektir.


2. Belirsizlik içinde doğru noktaya ilerleme becerisi: Belirsizlik durumu, problemin net bir şekilde tanımlanmış olmamasından kaynaklanır. Design Thinking çalışmalarında problemin insan odaklı ve tasarıma yön verecek nitelikte tanımlanması, belirsizliği harika bir challange haline dönüştürür.


3. Öğrenmeyi öğrenme becerisi: Design Thinking çalışmaları başlı başına bir öğrenme yolculuğu ve deneyimidir. Süreç esnasında ekip arkadaşlarınızdan, müşterilerinizden, prototipinizden, literatürden vb. birçok kaynaktan sizi hedefinize götürecek bilgileri kendi yöntemlerinizle öğrenirsiniz.


4. Görselleştirme ve hikayeleştirme becerileri: Geliştirilen fikirleri prototip haline getirmek ve bunun üzerinden geribildirim almak, iletişim becerilerinizi başka bir seviyeye taşıyacaktır.


5. İnsan odaklı bakış açısı: Design Thinking süreçlerinin tam ortasında çapa atmış bir şekilde insan odaklılık durur. Sürecin her adımında bu odağı koruyarak etkili sonuca adım adım ilerlersiniz. Geldiğiniz noktada insan odaklı olmayan her şey sizi rahatsız etmeye başlayacaktır!


6. Doğru soruları sorabilme becerisi: Sorularımız değişirse bakış açımız değişir! Bunun sonucunda da hayatımız… Design Thinking doğru soruyu sormaya odaklanır. Sürecin her aşamasına insan ve tasarım odaklı sorular yön gösterir.


7. Verileri okuma becerisi: Doğru sonuca doğru veriler ile gidilir. Nicel verilerin yanı sıra nitel verileri de yorumlayarak, tasarımlara yön vermek Design Thinking çalışmalarında oldukça önemlidir.


8. Tümevarım ve tümden gelim becerileri: İki yöntemde de bilişsel açıdan soyut bir analiz gerçekleştirmek ve bu analiz sonuçlarını işe uyarlamak söz konusudur. Design Thinking çalışmalarının birçok safhasında bu yöntemler kullanılır.


9. Harekete geçme becerisi: Design Thinking çalışmalarının çok büyük bir kısmı sahada geçer! İyi bir fikir mi geliştirdiniz? Ya da müşterileriniz ile ilgili bilmediğinizi fark ettiğiniz bir yön mü keşfettiğiniz? Haydi sahaya…


10. Eleştirme ve kritik verme becerileri: Design Thinking çalışmalarında herkes fikirlerini ortaya koyarak sonuca katkı sağlar. Bu fikirlerin daha iyi hale gelmesi ve ihtiyacı tam olarak karşılar niteliğe kavuşması, ekip üyelerinin katkısı ile olur.


Bu yetkinlik ve becerileri çoğaltmak tabi mümkün ancak ben ilk etapta beni en çok heyecanlandıran yetkinlikleri sizlerle paylaştım. Sizler de bu listeye eklemelerinizi yorumlar kısmına yapabilirsiniz.


Comentários


bottom of page