top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Design Thinking kullanabileceğiniz süreçler




Tüm tasarımlar doğru soruyu sormak ile başlar!


Doğru soruyu tasarlamak; tasarımın kendini ortaya çıkarmak için atılması gereken en temel adımdır. Bunu gerektiği gibi tamamlayabilirseniz; bana göre kendinizi tasarım sürecinin yarısını başarıyla tamamlamış kabul edebilirsiniz.


Design Thinking yaklaşımı özünde doğru soruları sormaya yarayan bir metottur. Derin bir empati ile persona larınızı tanıyıp, en doğru acı noktayı (PainPoint) tanımlamak ile ilerleyen bir süreçtir. Sonrasında ise, tanımladığınız problemi kullanıcılar üzerinde farklı prototipler ile test ederek gerekli öğrenme çıktılarını elde edersiniz…


Tasarım süreci dendiğinde aklımıza onlarca şey gelse de ben Design Thinking yaklaşımı ile ele alınabilecek farklı tasarım türlerinden bahsetmek istiyorum.


1. Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX Design)


Ürün ya da servislerinizi geliştirirken kullanıcı beklentilerini, davranışlarını ve ürününüz ile kurdukları etkileşimi doğru anlamak; sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir. Süreçlerin farklı boyutlarında çözmeniz gereken problemleri Design Thinking yaklaşımı ile ele alabilirsiniz. İki sürecin DNA’sı neredeyse aynı kodlara sahip…


2. Öğrenme Deneyimi Tasarımı


Geleneksel program merkezli gelişim yaklaşımları yerini öğrenen merkezli yaklaşımlara bırakıyor. Öğrenenin gerçek ihtiyacını anlayarak, sıkıntı yaşadığı noktaları tespit etmekte empati kurma becerilerimizin yüksek olması gerekiyor. Sonrasında ise doğru öğrenme deneyimini sunarak yetkinlik geliştirmek mümkün.


3. Endüstriyel Ürün Tasarımı


Başlı başına empati , fikir geliştirme ve prototip leme süreçleri ile dolu bir yolculuk! İşin müşteri, üretim, pazarlama ve daha birçok aşamasında, yüksek belirsizlik koşullarında problem çözme becerilerinin belirleyici olduğu bir süreç için Design Thinking, ekipteki tasarımcı olmayan üyelerin de bu şekilde düşünmeleri için doğru yöntemi sunacaktır.


4. Çalışan Deneyimi Tasarımı


İşin odağında insan olduğu sürece Design Thinking doğru çözümlere ulaşmada anahtar rol oynayacaktır. Doğru işgücünün organizasyonlara kazandırılmasından; mutlu bir çalışma ortamına kadar her alanda Çalışan Deneyimi tasarımı önem kazanıyor. Sürdürülebilir bir İK yapısı için tüm İK çalışanlarının süreçlerini birer tasarımcı gibi ele alarak sürekli iyileştirmeleri bir zorunluluk haline geldi.


5. İş Modeli Tasarımı


Günümüz girişimciler çağında gerek kendi başına bir startup olsun, gerek bir organizasyonun çatısı altındaki iç girişim ekipleri olsun, doğru iş modelini bulmak için her gün onlarca problem çözmek zorunda kalırlar. Bu yüksek belirsizlik koşullarında sürdürülebilir bir iş modeli bulmak için Design Thinking yaklaşımları tüm dünyada aktif olarak kullanılıyor.


Farklı tasarım süreçlerinden bahsetmek tabi ki mümkün! Ben en çok sorulan ve merak edilen alanları sıralamaya çalıştım. Sizlerin de katkılarınızı bekliyorum 👇🏼

Comments


bottom of page