top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Çocuklardan Öğrenebileceğiniz 10 Design Thinking Prensibi



Henüz bizim davranış ve düşünce tarzlarımızı tam anlamıyla kopyalamaya başlamadan çocuklardan öğrenebildiğimiz kadar fazla şey öğrenmeliyiz. 👶🏻


Aslında çocukların hepsi doğuştan birer Design Thinker. Yeter ki geleneksel yaklaşımlarımız ile onları kirletmeyelim...


💎 Peki onlardan Design Thinking bağlamında neler öğrenebiliriz? Benim listem şöyle:


1️⃣ Önyargılardan arınmak: Her şeye karşı nötr olmak ve deneyimi kucaklamak, çocukların en önemli becerilerindendir. Bize ise önyargılarımız sözde zaman kazandırıyor.


2️⃣ Sürekli sorgulayan bir zihin yapısı: Her türlü durum ve olaya büyük bir merakla yaklaşırlar. Her şey onları şaşırtabilir… Yetişkinler olarak otorite ve statükoyu pek sorgulamıyoruz. Hatta şaşırmayı amatörlük olarak adlandırabiliyoruz.


3️⃣ Sürekli hareket halinde olmak: Bazen rahatsız edebilecek ölçüde enerjileri ile uyanık oldukları her an yeni deneyimler peşindedirler. Büyüdükçe nedense enerjik olmamayı normalleştiriyoruz.


4️⃣ Vaz geçmemek: Çocuklar bir şeyi oldurana kadar farkında olmadan onlarca değişik strateji denerler. Biz ise genelde ilk duvarda pes ederiz…


5️⃣ Eğlenceyi atlamamak: Her durumda ciddi olmayı nedense profesyonellik ile eşleştirmiş durumdayız. Çocuklar bu konuda çok ilerideler, her durumda eğlenecek bir şeyler bulabiliyorlar.


6️⃣ Herkesle anlaşabilmek: Parkta çok farklı kişilik özelliklerindeki çocuklar bir arada keyifle oynayabiliyor. Biz ise sürekli kendi ekibimizi kurmanın peşindeyiz.


7️⃣ Sosyal kaygıdan arınmışlık: Çocuklar, içinden geldiği gibi yaşamak ve mutlu olmak arasındaki bağın çokça farkındalar. Nedendir bilinmez, sosyal kaygımız hayatımızda birçok başarısızlığa sebep olmasına rağmen hala davranışlarımızda söz sahibi…


8️⃣ Özgürce soru sorabilmek: Sadece merak ettikleri ve pür öğrenme isteği duydukları için soru sorarlar. Bizlerin soruları öğrenmeden çok: Kendini ispatlamak, açık aramak, hatalara bahaneler bulmak ve konuları dağıtmak amacına hizmet ediyor olabilir.


9️⃣ Kağıt, kalem, boya, yapıştırıcı vs. ile bolca vakit geçirmek: Hayallerini basit birkaç lego parçası ile ya da çalakalem boyalar ile rahatlıkla ifade ediyorlar. Bizler ise prototiplerimizin mükemmel görünmesi için, problemi anlamaya harcadığımız eforun 2 mislini harcayabiliyoruz...


🔟 Paylaşmayı sevmek: Oyuncaklarını, yiyeceklerini ve eşyalarını doğru yönlendirme ve bağlam içerisiden severek paylaşabiliyorlar. Kurumsal hayatta bilgiyi güç olarak gördüğümüzden, basit paylaşımlardan bile imtina edebiliyoruz.


Tabi ki yetişkinler arasında da bu davranışları sergileyenlerimiz var. Benimki biraz çokluktan kinaye olsun… 🫣


🤗 Çocuklar gibi şen olabileceğiniz bir gün diliyorum… 🍀


Comments


bottom of page