top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Beyin Fırtınası Nasıl Baltalanır?



Bugün sizinle beyin fırtınasına dair bazı kötü fikirler paylaşacağım!


Evet, yanlış okumadınız, kötü fikirler paylaşacağım.


Design Thinking çalışmalarında sıkça kullandığımız yöntemlerden birisi de beyin fırtınalarıdır. Sürecin birçok notasında hızlı ve çoklu fikir üretmemize, konuları değerlendirmemize ve daha birçok alanda kolektif katkıyla doğru sonuca ilerlememize imkân tanıyan bir yaklaşımdır beyin fırtınası.


Profesyonel yaşamın içerisinde eminim herkes en az birkaç kez beyin fırtınası çalışmasının içerisinde bulunmuştur. Yani nasıl bir çalışma olduğunu herkes biliyordur. Hatta bir adım öteye gidecek olursak: Herkes sürecin daha iyi nasıl yürütülebileceğine dair de bir öngörüye sahip olabilir…


Dolayısıyla bu konuda tavsiyeler vermeyi çok da gerekli bulmuyorum. Ben alışkın olduğum üzere sürece tersten bakıp, bir beyin fırtınası çalışmasını nasıl baltalayabileceğiniz üzerine odaklanıyorum.


Şöyle özetleyebiliriz:


1. Önce patron konuşsun: Çerçeveyi, gündemi, sınırları sıkı sıkıya belirlesin!


2. Herkes sırayla konuşsun: Hatta herkese 2’şer dakika zaman verin, sırası geldiğinde tüm yaratıcılığını konuştursunlar.


3. Sadece konu ile ilgili uzmanlığı olanları davet edin: Çalışmanızda sadece ilgili yöneticilerin ve uzmanların olmasına dikkat edin. Hiçbir şekilde, mühendis diploması olmayan çalışanları ya da sahada satış tecrübesi olan insanları dahil etmeyin.


4. Mutlaka dışarıda yapın: Otelde ya da bir tatil yeri gibi alanlarda yaratıcılığın arttığını biliyoruz ancak yaratıcı kültürü ofisinizde yaşatmaktan ve yaratıcı çalışmaları kendi günlük yaşamınızın bir parçası haline getirmekten uzak durun!


5. Saçma fikirlere asla izin vermeyin: Tümüyle ciddi bir yapıda ilerletin! Saçma fikir verme potansiyeli olan ekip arkadaşlarınızı davet dahi etmeyin. Doğrudan sonucu arayın.


6. Her şeyi yazın: Yazı yazmak ve fikir üretmek beynin farklı bölgelerini aktive eder. Yaratıcılığı baskılamak adına her şeyi not alın!


7. Süre kısıtlaması yapmayın: İnsanların sıkılıp sürece dair inançlarını yitirmelerini kolaylaştırabilirsiniz…


8. Toplantıda herkesin yerini siz belirleyin: Koltukları bir oturma düzenine göre sıralayın ve insanların ayağa kalkmalarına veya istedikleri yere oturmalarına izin vermeyin.


9. Samimiyete izin vermeyin: Herkesin birbirine mesafeli durması için gerekli önlemleri alın, samimi olunduğunda daha rahat geribildirim verilmesi durumu söz konusu olabilir.


10. Eleştiriye izin vermeyin: Üretilen fikirlere dair eleştiri getirilmesini yasaklayın, sadece olumlu görüş getirilebilsin. Böylelikle olumlu havayı korumuş ve fikir kalitesini minimumda tutmuş olursunuz.


Aklıma gelenler ile Tom Kelley'in maddelerini derledim. Sizler de lütfen bir beyin fırtınası çalışmasının nasıl baltalanabileceğine dair fikirlerinizi benimle yorumlar kısmında (👇🏼) paylaşın… Ben yazarken çok keyif aldım, eminim okurken de öyle olacaktır…



Opmerkingen


bottom of page