top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Başlama motivasyonu sağlamak için




Bir başlasam...


Sonrası gelecek!


Bir şeylere başlamak ile ilgili problemi olanlar burada mı? En başa kendimi yazabilirim sanırım...


Ben bu tür motivasyonların da tıpkı parmak izi gibi kişiye özgü olduğuna inanıyorum. Belirli parametreler tanımlayabilsek de durumsallık veya kişilik özelliklerinden ötürü değişik oranlarda engelleyici olabiliyorlar.


Tüm bu problemlere rağmen bir şekilde başlayabilmek ile ilgili kendi yollarımı paylaşıyorum. Sizler de yorumlarda👇🏼paylaşırsanız, karşılıklı öğrenme fırsatı yakalamış oluruz...


1️⃣ Kendin olmak: Başka insanlar farklı konularda bizden daha hızlı ve etkin olabilirler ancak bu sizin de onların yöntemleri ile başarılı olabileceğiniz anlamına gelmez. Kendi yöntemlerinizle başlamak, daha güven verici ve başarılı bir yol olacaktır.


2️⃣ Öz yeterlik ve özgüven farkını bilmek: Öz yeterlik algısını, belirli becerilere dair kendimize karşı gerçekleştirdiğimiz öz değerlendirme sonuçları şeklinde tanımlayabiliriz. Özgüvenimizin kaynağı işte bu öz yeterlik algısı olmalıdır. Yeterli olmadığımızı itiraf edemediğimiz noktalarda özgüven, işimiz ile ilgili kumar oynadığımızın habercisidir.


3️⃣ Geleceği tahmin etmeye çalışmamak: Gelecekteki durumların varyasyonları bizleri strese sokuyor olabilir ancak tüm varyasyonları öngörmek imkansızdır. Burada en büyük riskleri tanımlayıp, problem çözme konusunda kendimizi hazırlamak ve çeşitli tool'larla donatmak yeterli olacaktır.


4️⃣ Sürece güvenmek: #DesignThinking gibi yaklaşımlar, problemlere dair insan odaklı yaratıcı çözümler geliştirmeye imkan tanır. Bu şekilde bir sistematik ile ilerlemek de birçok noktada işe başlamanızı kolaylaştıracaktır. Doğru yöntemi bulmaya odaklanın.


5️⃣ Yardım istemek: Her konu için mümkün olmayabilir ancak çoğu durumda insanların desteğini almak sandığınızdan kolaydır. Gerçekten nasıl bir yardıma ihtiyaç duyduğunuzu tanımlayabilirseniz, başkalarına fazla yük olmadan küçük desteklerle de işe başlayabilirsiniz.


6️⃣ İşe başlamanın kendisini de başlanılacak bir konu gibi görün: Başlamak için neler gerekli? Nereden başlamak istiyorum? Nereden başlamalıyım? En kolay sonucu nereden başlarsam alırım? Gibi soruları kendinize sorduğunuzda, projenin kendisine dair yaşadığınız anksiyeteyi unutup, daha küçük bir konuya odaklanmış olacaksınız.


7️⃣ Rutin çalışma saatleriniz dışında çalışın: Rutin saatler, rutin alışkanlıklar demektir. Sizi varmak istediğiniz noktadan alıkoyan şey alışkanlıklarınız ise, onların size etki edemeyeceği saat ve lokasyonlarda işe koyulabilirsiniz. Bir kafe, müze bahçesi ya da AVM gibi lokasyonlar işe yarayabilir!


8️⃣ Kendinizle barışın: Başlayamıyorsanız belki de başlamamanız gerekiyordur! Küçük bir ihtimal dahi olsa bunu da gözden kaçırmayın. Gerçekten hayatınıza ve işinize değer katmayacak bir işe başlamak her zaman zordur...

Comments


bottom of page