top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

Girişime Nereden Başlayacağız?



Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz! Peki nereden başlamamız gerektiğini?


Kimse bir projeye ya da bir startup’a dört başı mamur bir yaklaşımla başlayamaz. Her tarafımız sayısız değişkenle çevriliyken ve bu değişkenlere rağmen başarıya ulaşmaya çalışırken mutlaka belirli noktaları atlıyoruz! Önemini her ne kadar bilsek de…


Ben her zaman şunu öneriyorum: İşin hangi aşamasında olduğunuzun önemi yok! Süreçlerinizde Lean Startup‘ın sağlayacağı faydalara dair farkındalık yaşadığınız an doğru andır…


İşin başında süreci bu açıdan ele almanın sağlayacağı faydalar, göz ardı edilemez. Tabi ortalarına gelinmiş bir iş sürecine dair de yapılabilecek birçok çalışma mevcuttur. Yeter ki başta zaman olmak üzere kaynaklarımızı ve enerjimizi israf etmeyelim.


Lean Startup süreçlerine temelde 2 noktadan giriş yapabiliriz. İlki işin henüz başındayken gerekli planlamaları ve öğrenme hedeflerini tanımlayarak başlamaktır. Burada motto:


🎯 Doğru işi yapmak ya da doğru ürünü üretmektir.


Doğru işi yapmak için müşteri ya da iç müşterilerinizin sesine kulak vermelisiniz. Bir diğer giriş noktası ise, işin belirli bir noktaya geldiği ve doğru yolda ilerlendiğinden emin olunduğu zamandır. Burada ise motto:


🎯 İşi doğru yapmak ya da ürünü doğru özelliklerle üretmektir.


Ürünü doğru üretmek için de müşterilerinize kulak vermek zorundasınız! Haydi biraz açımlayalım.


Lean Startup ‘ta kullandığımız temel 2 tür müşteri deneyimi çalışması vardır. Bunlar:


1. Evaluative (değerlendirme odaklı) çalışmalar


Evaluative araştırmalarda, ağırlıklı olarak nicel veriler üzerine çalışırız. Burada, müşterilerinize ürün ya da hizmetlerinizi (burada MVP'ler söz konusudur) sunar ve onlardan herhangi bir görevi yerine getirmelerini istersiniz. Bu noktada tasarladığınız ürünün işlevselliğini ve kullanılabilirliğini gözlemleyebilirsiniz. Bu yaklaşım “ürünü doğru üretmek” konusunda birçok veriyi elde etmenizi sağlar.


2. Generative (üretim odaklı) çalışmalar


Generative araştırmalarda ise, ağırlıklı olarak nitel veriler üzerinden içgörüler yakalamaya odaklanırız. Burada ise, MVP’niz üzerinden daha çok müşterinizin hikayelerine odaklanırsınız. Mesela onlara şöyle bir soru sorabilirsiniz: “Elinde bir sihirli değnek olsa, bunda neyi değiştirmek isterdin?”… Bu yaklaşım ise az önce belirttiğim “doğru ürünü üretmek” konusunda içgörüler elde etmenizi sağlayacaktır.


Gelelim tekrardan “nereden başlayacağız” sorusuna… İşte tam da burada, sürecin başındaysanız, “doğru ürünü üretmek” ile ilgili hipotezlerinizi test etmeye; süreçte belirli bir ilerleme kaydettiyseniz veya mevcut bir ürünü iyileştirmeye çalışıyorsanız “ürünü doğru üretmek” ile ilgili hipotezlerinizi test etmeyle başlayabilirsiniz.


Hipotezlerinizi Build - Measure - Learn döngüsünde test edip, yolunuza valide edilmiş öğrenme yaklaşımı ile devam edebilirsiniz.



Yorumlar


bottom of page