top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

7 Adımda Design Thinker Olmak




Her şey birinin, kendinden önce gelenlere isyan etmesi ile başladı!


Geleneksel yöntemler bizleri bugünlere kadar getirdi ancak bundan sonraya götürmeyecekleri artık kesinleşti. Bu sebeptendir ki Design Thinking ve Lean Startup gibi yaklaşımlar günden güne daha da hayatımızın içerisine girmeye başladı.


Peki bu yaklaşımları geleneksel olanlardan ayıran özellikleri nelerdir? Ya da bu yaklaşımları doğru bir şekilde uygulayabilmek için farkındalık ve bilgi dışında, ne gibi yetkinliklere sahip olmamız gerekir? Gelin bu yetkinlikleri birlikte inceleyelim:


1. İnsana odaklanın: Her şey insanla başlar! Projelerinizde buna müşteri ya da iç müşteri gibi farklı isimler de verebilirsiniz. Bütün kurguyu insanı odağa alarak yapabilmeli; problemleri insanı ölçüt alarak tanımlayabilmeli, insanı derin bir şekilde anlayabilmeli ve çözümleri insanlarla birlikte geliştirebilmelisiniz.


2. Görsel düşünün: Neden diyagramlar ya da grafikler bizde çarpıcı etkiler uyandırır? Çünkü problemleri görselleştirirler… Karmaşık meseleleri görmek ve iletişimi kelimelerden kurtararak daha ilkel araçlarla aktarmak işinizi kolaylaştırır. Görsel olarak düşünebilmeli ve iletişim kurabilmelisiniz.


3. Yalnız takılmayın: İş hayatındaki problemler çoğunlukla tek bir kişinin üstesinden gelemeyeceği kadar sofistike yapılarda olur. Bunları çözümlemek için başka insanların gücüne de ihtiyaç duyarsınız. Bu durumun öneminin farkında olun ve her fırsatta çok sesli ekiplerle birlikte çalışın.


4. Hikâyeler anlatın: Hikâyelerin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde özdeşim kurdukları kahramanlar olur. Güzel hikâyeler akılda kalır ve yayılır. Deneyimlerinizi hikâyeleştirerek insanlarla paylaşın. Hislerini harekete geçirin ve sorular sormaları için onları teşvik edin. Konuşmanın bariyerlerini hikâyelerle kırın!


5. Yalın olun: Aslan avına çıkmayın! Sadece başlamayı deneyin… Somut sorunlara çözüm olmayacak detaylarla hem süreçlerinizi hem de ürünlerinizi kirletmeyin. Neye odaklanacağınızı ve bu odağı nasıl koruyacağınızı bir kez öğrendiğinizde hayatınızın değişeceğini unutmayın. Nihai ürüne ulaşmak konusunda acele etmeyin.


6. Küçük deneyler yapın: Fikirlerinizi basit yollarla test etmeyi deneyin. Doğrudan ürüne entegre etmektense önce küçük denemelerle valide edin ve öğrendiklerinizi bir sonraki testler için girdi olarak kullanın. Varsayımlarınız size soru sordurabildiği sürece dostunuzdur; sizi aksiyona geçiriyorsa kumar oynuyor olabilirsiniz…


7. Belirsizliği benimseyin: İş dünyasında kesin olan tek bir şey vardır: Belirsizlik! Bu durumu kabul etmek konusunda ısrarcı olun. Belirsizlik içerisinde elde ettiğiniz veriler ile yolunuzu aydınlatmaya çalışın. Farklı patternler gördüğünüzde işinizin o kadar da stresli olmadığını fark edeceksiniz. Sadece sabırla üzerine gitmeye çalışın ve zihninizi açık tutun.


Kaynak: Design a Better Business. Pijl, Lokitz, and Solomon.

Comments


bottom of page