top of page
Yazarın fotoğrafıCem BERK

7 Temel Girişimcilik Becerisi



Sektörde birçok kuruluş ya da başarılı kişi geleceğin yetkinliklerini sıraladı… İçlerinde bana gerçekten ilham verenler de oldu!


Gelecekte en çok ihtiyaç duyulacak yetkinlik nedir diye kendime uzun bir süredir soruyorum. Sanıyorum kendi içime sinen bir cevap buldum: Girişimcilik becerisi! Bu beceriye alt yetkinlikleri ile birlikte aslında oldukça kapsamlı bir çerçeve çizilebilir.


Bu arada girişimcilik dendiğinde illaki bir startup'ı kast etmiyorum. Kuruluşların çatısı altında çalışan profesyoneller için de girişimcilik becerileri oldukça önemlidir.


Kendi başına çok şey ifade etse de girişimcilik becerisinin bazı temel karakteristik özelliklerini sizler için derledim. Haydi beraber üzerinden geçelim:


1. Çok yönlülük: Satış, müşteri geliştirme, ürün geliştirme, satın alma… Bunların tümü girişimlerin aynı anda çözmesini gerektirecek problemlere sahiptirler. Çok yönlü bir algılama ve çaba gösterebilme becerisi oldukça önemlidir.


2. Esneklik: Belirsizlikler dünyasında katı kurallarla ilerlemek, fırsatları gözden kaçırmakla aynı anlama geliyor. Pazarın size sunduğu fırsatları kaçırmamak adına, elinizdeki kaynakları esnek bir biçimde kullanmanız, ilerlemenizi ve sürdürülebilirliğinizi sağlayacaktır.


3. Kaynak yönetimi: Kiralamak, kredibilite, teşvik kovalamak veya planlanmış mali riskler almak… Her biri olağan üstü belirsizlik durumlarında girişimcilere çıkış yolları sunabilir! Bir girişimci için para yönetiminden korkmamak, bunu işin en önemli kısımlarından biri olarak görmek gerekir.


4. Dayanıklılık: Sıfırdan bir girişime ya da projeye başlamak her açıdan zor bir uğraşıdır. Çokça zaman, adanmışlık ve başarısızlıkla mücadele gerektirir. Başarılı girişimcilerin, yollarında karşılarına çıkan her türlü zorluğa uzun süreler boyunca dayanıklılık göstermeleri gereklidir.


5. Odaklanmış olmak: Hedeflerinize kolayca ulaşabiliyorsanız, dişinize göre bir hedef seçmemişsiniz demektir. Başarıya odaklı olmak, bir girişimci için elzemdir. Yolda gördüğü zorlukların dikkatini dağıtmasına izin vermeden; bunları aşılacak birer engel olarak görmesi gereklidir.


6. İşletme yönetim becerisi: Gelir - gider dengesi, maliyet bilinci, resmi işlemler, vergilendirmeler, regülasyonlar, hukuki işlemler vs. girişimciliğin görünmeyen ve suyun altında kalan kısmıdır. İşin büyük bir kısmını oluşturan bu durumları doğru yönetmek, büyük bir ustalık ve özen gerektirir.


7. İletişim becerisi: Her yerde karşımıza çıkan iletişim becerisi, hangi alanda girişimcilik sergiliyorsanız sergileyin, üst düzeyde kullanmanız gereken bir beceridir. Fikirlerinizi ifade etmeden, ekip yönetmeye; yatırımcı bulmadan, insanları ikna etmeye kadar hemen her alanda iletişim becerileriniz kadar başarılı olursunuz.


Kuruluşların yetkinlik setlerinden, üniversite müfredatlarına kadar girişimciliği her yerde görebiliyoruz…


Ben girişimciliği kendimce çözümlemeye çalıştım. Sizleri de yorumlar kısmına bekliyorum.


Comments


bottom of page